Sedamdeset i tri odnosno dvadeset i tri godina prošlo je od akcije partizana 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska, odnosno donošenja povijesne ustavne odluke 1991. godine o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Jedni i drugi su u danom povijesnom trenutku donijeli odluke koje su utjecale na daljnji tijek razvoja hrvatske države, prvi suočivši se s Hitlerovim fašizmom i njegovim pomagačima, a drugi s velikosrpskim težnjama.

Delegacija Općine Skrad, načelnik Damir Grgurić, donačelnica Natali Ribić i vijećnik Dubravko Grbac uz predstavnike antifašističkih boraca, Miroslava Grgurića, Branka Beljana, Margarete Paver, Vinka Abramovića te predstavnika 138. Brigade Goranski risovi – ogranak Skrad Vlastimira Arbanasa i Davora Ribića, obišli su protekle nedjelje spomen obilježja poginulim antifašistima u Skradu i Bukovom vrhu gdje su položili bukete cvijeća te zapalili svijeće. Delegacija se minutom šutnje i odavanjem počasti prisjetila borbe protiv fašizma te 70-e godišnjice od sastanka predstavnika AVNOJ-a i NOJ-a u kući Vere Radaković (dr. Ivan Ribar, Marko Vujačić, Edvard Kardelj…).

Tri dana kasnije obilježena je i dvadesettreća obljetnica povijesne odluke, kada je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. S osobitim se pijetetom prisjećamo hrvatskih branitelja i domoljuba, čijim je životima i žrtvama, te konačnom pobjedom u Domovinskom ratu ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda, slobodna i nezavisna država Hrvatska.

U 9 sati delegacija Općine Skrad, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Crnković, članovi Općinskog vijeća Josip Crnković i Tonček Kezele te predstavnici 138. Brigade Vlastimir Arbanas i Josip Crnković položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće kod Križa hrvatskih branitelja i na grobu hrvatskog branitelja, Skrajana, Josipa Blaževića Blaža.