Nakon uzburkanog travnja došlo je do smirenja “strasti” na području Općine Skrad. Sve se na neki način vratilo u normalu. Jedino se postavlja pitanje je li svega toga trebalo. Krenimo redom. Nije prvi put, već se provlači nekoliko zadnjih godina, hoće li se zatvoriti INA-ina benzinska postaja ili ne. Malo hoće, malo neće, pa se od toga odustane. Za ovaj kraj to pitanje postaje stresno jer od benzinske postaje “žive” određeni gospodarski subjekti koji svakodnevno trebaju gorivo, dok drugi uz gorivo u Skradu obave i kupnju robe široke potrošnje, obave plaćanja u banci ili pošti, obave liječnika ili zubara… Zatvaranje benzinske izazvalo bi lančanu reakciju pa je stoga odluka INA-e o nastavku rada postaje dobra, jer se njome koriste žitelji i gospodarstvenici više susjednih Općina.

Ove godine pojavilo se i Izletište Zeleni vir na “tapeti” javnosti zbog neotvaranja Planinarskog doma na vrijeme. Ove godine Dom je mogao biti otvoren već krajem ožujka, jer je vrijeme bilo više proljetno nego zimsko, sunčano i ugodno toplo te su izletnici počeli prije posjećivati Izletište Zeleni vir. Hrvatskim šumama problem fiskalizacije ugostiteljskog objekta nije smio biti valjan razlog neotvaranja Doma. Je li to bio jedini razlog neotvaranja znaju HŠ no to se nije smjelo dogoditi jer se brzo stvara negativna reklama koja može samo štetiti dolasku gostiju. Zadnja dva tjedna svibnja Dom je otvoren i u ponudi ima i piće i hranu.

Da li je do svega toga trebalo doći odgovorio je načelnik Općine Skrad Damir Grgurić. Evo što on kaže o toj problematici.

”Sve što se izdogađalo u negativnom kontekstu u travnju i početkom svibnja nije nam trebalo. Uz više međusobne komunikacije i INA-e i Hrvatskih šuma s lokalnom samoupravom do toga nije trebalo doći jer se sve moglo riješiti ako postoji dobra volja druge strane. INA nas već, nažalost, zadnje tri godine dovodi u neugodnu poziciju traženja i moljakanja rješenja za, po mom mišljenju, rentabilne postaje. Ona nema neku ekstra zaradu, veliki profit, ali mislim da ostvari promet koji je dovoljan da sama sebe održi na životu. Nadam se da i INA ima izračune koji to pokazuju…

Planinarski dom Zeleni vir je u zakupu Hrvatskih šuma od 16. srpnja 2002. godine. Ako Dom nisu otvorili u travnju, nije im se smjelo dogoditi da polovicu svibnja on bude van svoje redovne funkcije, da nam posjetioci Izletišta prigovaraju kako u Zelenom viru nemaju gdje popiti kavu ili nešto pojesti. Razlog neotvaranja prebacivati na fiskalnu kasu, u današnje je vrijeme prebanalan razlog, u vrijeme raznih mogućnosti tehnologije i načina fiskalizacije računa. U svakom slučaju takav postupak Hrvatskih šuma narušio je i njihov imidž i ne ide na ruku ni Općini Skrad koja je gubila na ulaznicama za razgled Izletišta jer je dio gostiju bez otvorenog ugostiteljskog objekta odustajao od posjete Izletištu Zeleni vir.”

S boljim i toplijim vremenom bi trebali započeti infrastrukturni radovi. Ima li investicija i radova na infrastrukturi na području Općine Skrad?

”Kao i svake godine nakon zime i proljetnih kiša počinju radovi na krpanju bijelih cesta tako i obnovi nerazvrstanih cesta, pa su sada u tijeku radovi na cesti od sela Žrnovac do sela Sleme, gdje je već napravljena priprema kolnika u širini tri metra i dužini 1100 metara, te se uskoro, kroz tjedan dana, očekuje asfaltiranje pripremljene podloge. Nadalje mlin na Grohotniku bi također trebao biti uskoro stavljen u funkciju, traju radovi na dovodu vode do mlinskog kola, te bi se njegovo otvorenje moglo očekivati uz Dan Općine. Nadalje nastavit će se radovi na sustavu fekalne odvodnje te su napravljena posljednja mjerenja trase kroz ulicu Josipa Blaževića Blaža od Šiljara i kroz Cvjetnu ulicu pa uskoro slijede zemljani radovi, iskop i postavljanje cijevi te priključak na postojeće već izgrađene kolektore. Naravno očekujemo da do sredine jeseni budu radovi na odvodnji završeni jer radi se o važnim prometnicama, prva vodi prema susjednim naseljima a druga je slijepa ulica…

Svih ovih godina unazad dječji vrtić je djelovao na katu stare škole. Kako je prostor skučen, naročito od kada je uveden cjelodnevni vrtić, ukazala se potreba za njegovim proširenjem. Jedina mogućnost bila je traženje novog prikladnijeg prostora i on je pronađen u preseljenju s kata u prizemlje stare škole. Preseljenjem će se povećati prostor dječjeg vrtića a škola će objediniti prostor za nastavu TZK i izvođenja izvannastavnih aktivnosti…

Sve kada se sabere stajat će blizu 2,5 milijuna kuna, koja ne idu na teret općinskog Proračuna već su rezultat kandidiranja projekata prema EU fondovima, državi ili županiji”, rekao je načelnik Općine Damir Grgurić.

Može se zaključiti da Općina Skrad bez obzira na recesiju i nepovoljna kretanja u društvu traži rješenja kojima će poboljšati život ljudi na području Općine i u tome uglavnom uspijeva, traži od svojih građana razumijevanje kada se oko njih događaju neki radovi, ali u isto vrijeme očekuje da se u određenom trenutku aktivno svi uključe u život zajednice, kada su neka kulturno zabavna događanja ili radne akcije koje organiziraju Općina ili neka od brojnih skradskih udruga jer zajednica je jaka koliko su dobri međuljudski odnosi… jer oni su osnovni preduvjet napretka jedne zajednice. Kada je zajednica kompaktna i njegovi članovi jako povezani onda ona napreduje i biva uspješna na svim poljima ljudske djelatnosti, a kada u zajednici dođe do podjela (npr. na lijeve ili desne, imućnije i siromašnije…) to je jasan znak urušavanja i propadanja te zajednice.

Zajednički život i rad u zajednici je jedini mogući život…kao što pčele čine roj i zajednički učestvuju u pravljenju meda, mravi zajednički osiguravaju hranu, ptice u jatima sele se iz jednih u druge prostore, pa i vukovi kada napadaju to u čoporima čine. Isto tako i čovjek da bi mogao sasvim normalno živjeti i razvijati se mora živjeti u zajednici. Bez obzira kako imućan bio, kakve duhovne, intelektualne, radne i moralne kvalitete imao, nemoguće je da živi sam. On se mora oslanjati na druge, tražiti pomoć od drugih, ali i nuditi svoju drugima.