Skradska osnovna škola i Općina Skrad bili su domaćini trećeg finalnog natjecanja učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske u projektu Volim domovinu koji je osmislila Udruga Ponos domovine osnovana 2009. godine sa ciljem osmišljavanja slobodnog vremena djece i mladeži. Deset učenika koji su pristigli na natjecanje iz Jarmine, Zagreba, Ivankova, Brezničkog Huma i Ljubešćice pozdravili su domaćini ravnatelj skradske škole Vjekoslav Pintar i načelnik Općine Damir Grgurić dok je s natjecanjem finaliste upoznao voditelj projekta Žarko Delač.

Natjecanje je započelo testom znanja iz povijesti, zemljopisa i hrvatskog jezika. Četrdeset pitanja učenici osmih i sedmih razreda, njih desetoro koji su se plasirali nakon izlučnog natjecanja u travnju, rješavali su 25 minuta a potom se pristupilo igrama u školskoj dvorani i vanjskom igralištu. Igre ubaci što više lopti u koš, ubaci tenis loptice žmirećki u koš na tlu održane su u dvorani dok je igra prenošenja jaja u žlici održana na vanjskom igralištu… Bodovi testa nosili su 60 bodova a sportska 30 bodova.

Nakon skoro dvosatnog natjecanja najbolji je bio Tomislav Grbeša iz OŠ A. Cesarca iz Ivankova s 68,25 bodova, drugi je bio Filip Škrlec iz OŠ M. Gubec iz Jarmine s 67,5 bodova i treći Denis Jakopić iz OŠ Breznički Hum iz Brezničkog Huma s 66,5 bodova.

Četvrto mjesto osvojio je Braslav Pervan iz OŠ Rudeš Zagreb, peti je Jakov Stjepanović iz OŠ A. Cesarec Ivankovo, šesta je Lucija Pintek iz OŠ A. Cesarec Ivankovo, sedma je Marija Šeremet iz OŠ A. Cesarec Ivankovo, osma Zrinka Bađun iz OŠ Ljubešćica, deveti je Antun Tunjić iz OŠ T. Brezovački Zagreb i deseta Marija Galić iz OŠ A. Cesarec Ivankovo.

Završetkom natjecanja učenicima su podijeljene vrijedne nagrade, tablet računalo, pametni telefon, digitalni fotoaparat te knjige, poklon paketi proizvodi Kraša i Franka. Natjecatelji te njihovi voditelji, učitelji i roditelji potom su posjetili i obišli izletište Zeleni vir i puni dojmova krenuli prema svojim domovima.