Šteta je oko 2.000,00 kn, razbijena su dva dvostruka stakla, krilo na krilo te povučena zavjesa s prozora domaćinstva kroz razbijeni prozor koja se potrgala pri povlačenju kroz prozor.

Izvršen je policijski uviđaj djelatnika PP Delnice. Počinitelji su u noći s petka na subotu “feštali” iza škole, uz igralište, uz pivo i vino te pice koje su donijeli vjerojatno iz jednog skradskog kafića…

Vjerojatnost da su štetu počinili, moram se našaliti, neki dečki iz drugih goranskih naselja, je vrlo mala. Skradski dečki i cure, petak na subotu, feštali su prema video nadzoru do negdje jedan i pol iza ponoći??? Uglavnom susjedi oko škole imali su burnu noć, punu galame…no o tome ne žele pričati jer se boje za svoje kuće, prozore i fasade…te godinama slušaju galamu i pijančevanje u noćnim satima, naročito tijekom toplijih dana, vikendima i tijekom ljeta.

Dosada nije bilo tako značajnih šteta, osim razbijenih prozora, te je ova noćašnja vandalski čin, jer skradska škola svih ovih godina težila je da sva djeca dobiju uz znanje i odgojne elemente, da svojom odgovornošću doprinesu boljitku ne samo škole kao odgojno obrazovne ustanove već i mjesta, Općine u cjelini.

Nažalost s više čašica previše mladi zaborave na svoju društvenu odgovornost te pokušavaju, kako je rekao jedan učitelj, „sve razbit, sve uništit“. Da li je tako Skrajani neka procijene sami…jer kada se desi neka šteta, ona se uvijek želi ublažiti, želi se pripisati dječjim nestašlucima, i roditelji većinom kažu, „ne, moje dijete nije, nebi to on ili ona…“ dok se ne uvjere u suprotno, te je s vremenom sve teže utjecati na promjenu njihovih ponašanja jer pivo, vino i cigarete postaju dio njihovih vikend života, ne samo mladih Skrada, već općenito današnje mladeži od petka do nedjelje. Čast izuzecima, no oni postaju nažalost crne ovce, ako su drugačiji od većine… I mi smo bili mladi, i popilo se i pušilo tijekom odrastanja, no šteta na tuđoj imovini nije se radila…