Deveti Gorski sajam – sajam malog i srednjeg poduzetništva Gorskog kotara ispunio je očekivanja organizatora, LRA PINS Skrad kao i gostiju koji su prisustvovali ovogodišnjoj jednodnevnoj manifestaciji u skradskom Domu kulture. I ove godine posjetiocima su se predstavili proizvođači tipičnih i autohtonih goranskih proizvoda, od drva, tekstila, meda, voća i voćnih prerađevina, likera, rakija i sušenoga voća, proizvođači suvenira s područja gradova Delnica, Čabra i Vrbovskog, općina Gorskog kotara, zadruga nezaposlenih žena Pahulja iz Skrada, udruga žena iz Skrada, učeničke zadruge iz Brod Moravica i Skrada, TZ Gorskog kotara, srednje škole Delnice i Moravice…

Sve izlagače, goste i posjetitelje sajma pozdravio je Danijel Bertović, predsjednik Uprave PINS-a, zahvalivši se Općini Skrad, udruzi Skradska žena i svima koji su izložili svoje proizvode ili usluge na ovogodišnjem sajmu. Prisutne izlagače i posjetioce sajma pozdravili su, u ime Ministarstva gospodarstva pomoćnik ministra Vedran Kružić te Nela Vukadin iz podružnice HGK – Županijske komore Rijeka.

Sajam je otvorio načelnik Općine Skrad Damir Grgurić koji je uputio pozdrav svim prisutnima te gostima sajma, a posebno izlagačima koji su se ove godine u nešto manjem broju odazvali i pokazali svoje proizvode i uratke. Po otvaranju gosti su u pratnji domaćina obišli štandove, razgovarali s izlagačima, kušali njihove proizvode, saslušali koji ih problemi muče, što bi željeli, što bi promijenili… ali i dobili savjet kako uspješnije predstaviti i prodati svoj proizvod.

Zajednički nastup je jedina šansa

Okrugli stol „Perspektiva razvoja Gorskog kotara“vodila je Nataša Kozlica a skupu su se obratili Ivica Knežević na temu ukidanja brdsko planinskog zakona, Vanja Rački je govorio o vodama i značenju za Gorane, Josip Lončarić se osvrnuo na šume gorskog kotara i značaju koji imaju za Gorane, voditelj proizvodnog odjela HŠ Denis Štimac predstavio je HŠ, upravu Delnice i kako gospodare HŠ bogatstvom Gorskog kotara, Žarko Mulc i Predrag Janeš predstavili su mogućnosti bavljenja poljoprivredom u Gorskom kotaru, Tanja Kušić, direktorica TZ Vrbovsko predstavila je turističke mogućnosti Gorskog kotara.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević naglasio je:“Gorskom kotaru prijeti gospodarska, demografska i sociološka te svaka druga propast ako se nešto ne promijeni jer za Gorane statistika znači skup netočnih podataka. I to je apsolutno neprihvatljivo za ovaj kraj koji je lani imao između 6 i 8 metara snijega. Dok drugi troše kune za razvoj mi ih trošimo za „bijelu neman“, na borbu s klimom. Nadam se da nas država neće zaboraviti jer u protivnom nema nam budućnosti. Gorani moraju imati neke benefite kako bi bili ravnopravni u tržišnoj utakmici…“

Zaključak je okruglog stola kako Gorani imaju perspektivu, imaju resurse za razvoj, no bez poticaja ili određenih olakšica zbog surove klime, teže se nositi s drugim sredinama koje te teškoće nemaju.

„Bitan je ljudski kapital, treba ulagati u ljude, u mala poduzeća koja će biti kreativna, država neće pomagati, mi radimo pametnu specijalizaciju da bi se dobio europski novac, treba nastupiti zajedno poduzetnik, regija, sveučilište…treba imati vrlo kvalitetne programe. Treba stvoriti pretpostavke koje industrije mogu opstati, jer dosad toga nije bilo i tim dokumentom reći što će naša djeca raditi idućih 20 godina. Zajednički nastup goranskih poduzetnika je njihova jedina šansa,“ zaključio je pomoćnik ministra Kružić.

KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM

U kulturno umjetničkom programu učestvovale su folklorne skupine “Moravice”, „Skračka deca“ i „Majžice“ koje su se predstavila s nekoliko spletova narodnih kola te valcera i polki te KUD Zeleni vir pjesmama domaćih autora…

DOJMOVI SA SAJMA

Zadruga nezaposlenih žena Skrada je prvi put na sajmu. Članice su izložile prigodne Božićne i novogodišnje ukrase za stol, jelku, zid. Andrea Klobučar tako kaže kako su zadovoljne prodajom i zainteresiranošću za njihove proizvode. Željele bi da svoje proizvode ponude i u većim gradovima aludirajući na mogućnost da sajam osim u Skradu zaživi i npr. na Korzu u Rijeci i Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Vlasnik informatičke tvrtke Creator iz Čabra Siniša Lakota kaže kako danas nije lako biti poduzetnik u hrvatskim okvirima kada sustav dozvoljava neplaćanje računa, kašnjenje naplate dok država želi PDV odmah.

Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva kaže:“Sajam je odličan. Ja bih da je takvih autohtonih proizvoda što više. Izuzetno nam je stalo da ljudi sami sebe zapošljavaju, da otvaraju mala obiteljska gospodarstva, da se ujedine u zadruge ili udruge kako bi se većom količinom proizvoda lakše probili na tržište. Lokalna agencija, koja kako vidim dobro radi, može im pomoći u poslovanju, a sve ovo danas prikazano i ponuđeno trebalo bi biti sutra oglašeno i na internetu. Gorski kotar treba zadržavati mlade ljude, da imaju ovdje posla i da ovdje stvaraju svoje poslovne poduhvate. Što se tiče ukidanja brdsko planinskog područja, područja Gorskog kotara, slažem se sa goranskim čelnicima da treba preispitati kriterije i naći mogućnosti da se oni usklade i izmijene, a na Ministarstvu regionalnog razvoja je da donesu nove kriterije u korist Gorskog kotara, no do njih trebaju doći što pripremljeniji argumenti, temeljem kojih bi Gorskom kotaru i njihovim žiteljima bilo sutra bolje …“

Život djeteta

Udruga Skradska žena, prisutna na svim sajmovima dosad, ove je godine izložbu u Lovačkoj sobi posvetila djetetu, od rođenja, kolijevke, odjeće i obuće, igrački, jela i kolača, servisa, starih slika djece u raznim prigodama.

ZAKLJUČAK

Svi proizvođači na sajmu su zadovoljni kako posjetom tako i prodajom svojih proizvoda, slažu se da treba prezentirati proizvode koje nude jer je svaka reklama dobra za njih, a ovoga puta u kraju u kojem većina djeluje.

Predsjednik Uprave LRA PINS Danijel Bertović je pred kraj sajma konstatirao:“ Mislim da smo ispunili očekivanja izlagača i proizvođača koji su se pojavili ove godine u nešto manjem broju na sajmu. Posjetom smo zadovoljni, uvijek bi željeli da je ona veća i brojnija, vrijeme nas je poslužilo ove godine, a iz razgovora s izlagačima može se zaključiti da je i ovaj deveti sajam potvrdio njegovu opravdanost. Sajam je bio popraćen prigodnim zabavnim programom, radionicama te izložbom goranske baštine, bio je vrlo dinamičan i bogat raznim sadržajima i svi su, nadam se, kupili nešto za sebe i svoju obitelj.“