Iz povijesti hrvatskih jaslica

Početkom 17. stoljeća, jaslice su došle na današnji prostor Hrvatske. Najstarije hrvatske jaslice iz toga vremena, čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka. U Dalmaciji je postojao običaj koledanja uz nošenje jaslica na rukama prilikom pjevanja božićnih pjesama. Širenju jaslica su puno pridonijeli Franjevci. U Dubrovniku je 2005. godine pokrenut Međunarodni festival jaslica i božićnih običaja u Hrvatskoj. Hrvatski umjetnici od 1985. godine, redovito sudjeluju na međunarodnoj izložbi jaslica u Rimu, koja ima dugu tradiciju. Posljednjih godina, u Hrvatskoj su sve češće žive jaslice na gradskim trgovima u božićno vrijeme.

Ideja Etno udruge Turanj

Tako je u ovo predbožićno vrijeme Etno udruga Turanj Brod Moravice došla na odličnu ideju, prikazati na jednom mjestu crkvene jaslice Gorskog kotara i ujedno obilježiti Dan župe Sv. Nikole Brod Moravice. I krenulo je. Uz potporu načelnika Općine Skrad Damira Grgurića i župa Brod Moravica i Skrada dogodila se prva izložba crkvenih jaslica u skradskom Domu kulture.

Proteklog petka otvorena je izložba uz prigodan program na kojem su radili članovi udruge, inicijator izložbe vjeroučitelj Antonio Crnković i učiteljica brodmoravičke škole Dijana Arbanas. U ime udruge Turanj sve prisutne je pozdravio predsjednik Dražen Brajdić pozvavši ih da po programu razgledaju jaslice crkava Gorskog kotara i Fare, iz susjedne Slovenije.

Posjetioci su mogli razgledati crkvene jaslice crkve Sv. Nikole Brod Moravice, crkve Uzvišenja Sv. Križa Šimatovo, crkve Sv. Petra i Pavla Podstene, crkve Sv. Petra i Pavla Crni Lug,crkve Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja Kuželj, crkve Sv. Terezije Avilske Ravna Gora, crkve Sv. Antuna Skrad, susjedne slovenske župe Fara te dječjih vrtića Brod Moravica i Skrada i uživati u nastupu triju crkvenih zborova, Brod Moravica, Ravne Gore i Skrada.

Publici, koja je napunila dvoranu i balkon Doma kulture, prikazano je rođenje Isusa u štalici, otpjevano je 13 hrvatskih božićnih pjesama, uz prikaz rođenja Isusa pjesme crkvenog zbora Brod Moravice Tiha noć, Poslan bi anđeo Gabrijel, Djetešce nam se rodilo, Oj pastiri, Tri kralja jahahu, Hvali ti Bože i Sveti Nikola, a po prikazu članovi zborova iz Skrada i Ravne Gore su otpjevali Svi na zemlji, Danas se čuje, Radujte se narodi, Dragi pastiri vi, Čestit svijetu i U sve vrijeme godišta.

Završetkom programa izložbu je otvorio skradski načelnik Damir Grgurić rekavši kako je izložba izvrstan uvod u božićne dane, dane kada se obitelji okupljaju i kada se slavi rođenje Isusa, kada bi svi Gorani trebali staviti glave skupa…

Posjetitelji su se zadržali u razgledavanju jaslica koje su probudile sjećanja na mladost kada su prvi put stali u svojim crkvama pred Isusa u jaslicama a članice Etno udruge su goste počastile domaćim kolačima koji su se u predvorju Doma kulture zadržali u ugodnim razgovorima.