Turistička zajednica Općine Skrad i skradski Dom kulture bio je zadnjeg vikenda studenog domaćin, treće po redu, manifestacije “Goranska riječ kroz pjesmu i ples” koja je okupila pojedince, članove KUD-ova, škola, udruga, iz gradova Delnice i Vrbovsko te Općina Gorskog kotara, Lokava, Fužina, Ravne Gore. Manifestacija je zamišljena kao kulturno turistička te je želja organizatora Ivane Briški Đorđević bila okupiti udruge i kulturno umjetnička društva koja djeluju na području kulturnog stvaralaštva na domaćim, goranskim dijalektima.

U programu na sceni bila je zastupljena domaća riječ kroz nastup vokalnih skupina, zborova, glazbenih sastava, svirača heligonki i harmonika. Na manifestaciji se predstavila i glumačka skupina iz Vrbovskog sa svojom humoreskom na dijalektu. Skrad se predstavio stihovima koje je čitala Nevenka Grgurić Delač te zvukom harmonike koju je svirao mladi osnovnoškolac Vedran Jauk, Fužine mješovitim pjevačkim zborom KUD „Vrelo“, Vrbovsko sviranjem heligonke Rajka Kovačića te humoreskom udruge žena Senjsko, Ravna Gora gitarama Juraja Ružića i Branka Komadine, Delnice mješovitom vokalnom skupinom „Aurora“, heligonkom Živka Merlea i Osnovna škola IGK Delnice glazbenom radionicom pod vođenjem Sanje Petrušanec, Lokve igrokazom i recitacijama učenica OŠ Lokve.

Dvosatni program vodio je goranski pisac i pjesnik, Delničanin Davor Grgurić. Uz vođenje programa Grgurić je izveo i svoje glazbene uratke na ćakavskom i lokvarskom dijalektu, Sunčana, Pusto more i Rama za sliku. Publika je pljeskom nagrađivala sve izvođače, a sada već tradicionalnu manifestaciju u studenom, otvorila je zamjenica načelnika Općine Skrad Natali Ribić zaželjevši svima ugodnu večer dok se direktorica TZ Ivana Briški Đorđević zahvalila izvođačima koji su došli u Skrad i ujedno ih pozvala na iduću manifestaciju 2014. godine.

Šteta je da ovogodišnji program koji je bio skromniji nego prošle godine ipak nije vidjelo više mještana Skrada i drugih naselja Gorskog kotara. Je li prvi ovogodišnji snijeg i loše vrijeme kumovalo posjeti ili se i dalje pokazuje već ustaljena skradska pasivnost prema kulturnim događanjima, to neka se pitaju oni koji su ostali kod svojih kuća jer u dvorani Doma kulture i balkonu je bilo još oko 70-ak mjesta. Manifestacija Goranska riječ kroz pjesmu i ples opravdala je očekivanja, svatko je mogao naći nešto za svoju dušu, od pjesme, svirke, stihova i humora i sve to na goranski način.

Ostale slike na Facebooku