Katolici širom svijeta danas slave blagdan Svih svetih, posvećen svima koje je Crkva proglasila svetima, ali i onim neznanima koji su se za života dobrim djelima približili blaženstvu.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenog. Dan kasnije, 2. studenog, obilježava se dan sjećanja na umrle, Dušni dan.

Po kršćanskoj tradiciji, na svetkovinu Svih svetih, od ranih jutarnjih sati na groblja u Skradu i Divjakama dolazili su žitelji i Skrada i ostalih naselja na grobove svojih najmilijih, zapaliti svijeće, položiti cviječe i zajednički se pomoliti za svoje pokojne, najmilije kojih više nema.

Prije blagdana Svih svetih i Dušnoga dana uobičajilo se pohoditi groblja, urediti grobove cvijećem i svijećama. Bezbroj svijeća koje trepere na grobovima stvaraju istodobno svečan i melankoličan ugođaj.

Upaljene svijeće na grobovima znak su nade i uskrsnuća i zato taj blagdan nije samo spomen na mrtve, nego i izraz nade i vjere u vječni život. Tome je bila posvećena i današnja sveta misa u crkvi Sv. Antuna, vođena od vlč. Stjepana Porkulabića, koja je zaključena blagoslovom Križa uz molitvu za sve pokojne ispred crkve.