U skradskom Domu kulture svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine. Prije same sjednice članovi Općinskog vijeća i načelnik Damir Grgurić položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće na spomen obilježju “Križ” i na grobu hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Ivica Crnković pozdravivši goste, dožupana PGŽ Petra Mamulu, saborskog zastupnika Željka Mirkovića iz Vrbovskog te načelnike i gradonačelnike goranskih općina i gradova, župnika Župe Skrad vlč. Stjepana Porkulabića, predstavnike skradskih tvrtki, političkih stranaka i udruga.

Po minuti šutnje za sve poginule hrvatske branitelje načelnik Općine Skrad Damir Grgurić pozdravio je prisutne i rekao kako se najviše radilo na komunalnim programima te kako je veći dio istih realiziran. „Radi se o vodovodu sela Hlevci, koji je završen i čeka se potrebna dokumentacija kako bi se pustio u rad. Nastavljaju se radovi na sustavu fekalne odvodnje, koji završetkom Velikog Selca kreću prema ulicama Cvjetnoj , J. Blaževića, Vojnom domu dok ćemo sredstvima EU fondova graditi odvodnju sela Tusti vrh… Očekuje se početak radova na cestama oko Skrada, Žrnovac – Sleme , Gornja Dobra – Brezje do Pečišća te Kupjak – Rogi koje se većim dijelom financiraju iz EU fondova. Uređena je fasada Doma kulture uz pomoć sredstava Ministarstva regionalnog razvoja. Sva školska djeca dobivaju besplatne knjige, a želja nam je i koju ćemo ostvariti je da svi studenti dobivaju stipendije. Vojni dom, Šiljar, nam je i dalje jedan od najvećih problema te tražimo svaku pomoć koju nam netko može dati kako bi riješili naš najveći problem,“ zaključio je Grgurić čestitavši Dan općine svim žiteljima i žiteljkama Općine kao i sutrašnji imendan Marijanima, Marijanama i Marijama.

Riječ gostiju

Čestitkama su se pridružili dožupan PGŽ Petar Mamula koji je rekao između ostalog kako je i povijesna izložba u predprostorima Doma kulture dio bogate povijesne baštine PGŽ te kako će se suradnja sa svim goranskim općinama intenzivirati te kako će se svaka inicijativa podržati bez obzira s kojeg nivoa dolazi te kome je upućena…

Tamara Vučinić ispred Hrvatskog društva lobista rekla je kako je važna uloga profesionalnog lobiranja u cilju bržeg i kvalitetnijeg ekonomskog razvoja te poboljšavanja kvalitete života lokalne zajednice. Lobiranje je i dio pozicioniranja Hrvatske u Europi. Bez lobiranja nema velikih investicija i teže je dobiti sredstva EU. U Gorski kotar treba dovesti gospodarstvenike i tu je važna uloga lobista te se nada uspješnoj suradnji s goranskim načelnicima i gradonačelnicima.

Ivica Padavić, načelnik Općine Mrkopalj je ispred goranskih samouprava čestitao Općini njen dan te čestitao dobitnicima nagrada i priznanja te dodao kako Gorani trebaju sve više zajedno nastupati prema EU fondovima jer zajedno se postaje jači i projekti imaju veću težinu.

Nagrade i priznanja

Javna priznanja i nagrade je dobilo četvero pojedinaca i dvije udruge, odluka je Općinskog vijeća Općine Skrad koju je pročitao vijećnik Josip Crnković dok su nagrade i priznanja uručili predsjednik Općinskog vijeća Ivan Crnković i načelnik Damir Grgurić. Povelju s novčanom nagradom od 1000 kn dobili su Barbara Rački i Nada Podnar, prva za iznimne rezultate postignute u šahu, druga za 45 godina volonterskog rada u crkvenom zboru, pohvalnicu Općine Skrad Udruga mladih “Initium” i Kinološko društvo Skrad, prva za 5 godina rada i postojanja te doprinos u poboljšanju kvalitete društvenog života na području Općine Skrad, druga u povodu 10-te godišnjice rada i postojanja te doprinos u promoviranju kinologije, te zahvalnicu Slavko Štefančić, posmrtno i Nevenka Grgurić-Delač, prvi za dugogodišnji rad u župi Sv. Izidora ratara u Divjakama te druga za postignute rezultate u literarnom području. U ime nagrađenih zahvalili su se Nada Podnar i Nevenka Grgurić-Delač.

Kulturno umjetnički program

Prije nastupa KUD-a Zeleni vir predsjednik vijeća je čestitao Dan općine Skrad svim žiteljima Općine, da im se ostvare snovi i želje te da uspiju na poslovnom planu. U kulturnom dijelu programa članovi mješovitog pjevačkog zbora “Zeleni vir” izveli su skladbe domaćih autora Nade Podnar i Nevenke Delač Grgurić, Moj Skrad, Gorski kotar a završetkom programa načelnik je pozvao prisutne da razgledaju izložbu Rođenje Skrada. Svečanost Dana Općine nastavljena je domjenkom za uzvanike u restoranu Viktorija.