Skrad ima novi rođendan. Rođen je 8. svibnja 1641. godine…kaže prvi pisani spomen imena Skrad. Rečeno je to na otvorenju izložbe „Rođenje Skrada“ uz kulturno umjetnički program održane u punoj dvorani Doma kulture. Za tu prigodu prostori hodnika, kafe bara i Lovačke sobe bili su izložbeni prostori u koje je smješteno stotinjak raznih dokumenata, fotografija i crteža kojima je dočaram život ljudi od 17 stoljeća do danas.

Tijekom više od dva sata programa, nakon što je pjevački zbor KUD-a „Zeleni vir“ otpjevao pjesme domaćih autorica, Nevenke Grgurić Delač Gorski kotar i Nade Podnar Moj Skrad, događanje je otvorio načelnik Damir Grgurić. Više o prvom spomenu Skrada na vremenskoj crti povijesti govorio je mr. sc. Miljenko Pandžić ispričavši prisutnoj publici najinteresantnije detalje koje je otkrio o nastanku i životu Skrada kroz povijest a većim su dijelom, u tom XVII. st. vezani uz vlastelinske posjede Frankopana i Zrinskih oko Broda na Kupi koji su se protezali i na teritorij današnje Općine Skrad.

U prvoj stanci između predavanja nastupila je folklorna skupina Skračka deca s nekoliko narodnih plesova, čiji se članovi od najranije mladosti trude čuvati baštinu svoga kraja.

Skrajan, fizičar Josip Lončarić je potom uz PPT prezentaciju prikazao nastanak Skrada kao i život svoje obitelji kroz povijesne mijene i događanja popraćen tekstovima, kartama i fotografijama. Obitelj Lončarić važna je skradska obitelj koja je bila pokretač gospodarskog razvitka, turizma, ali i života Skrajana kroz povijest. Kao inicijator ove izložbe Josip Lončarić se obratio prvo na dijalektu a potom na književnom jeziku publici zahvalivši pritom svima koji su radili na ostvarenju ovog vrijednog povijesnog, kulturno umjetničkog postava koji je prošlog petka predstavljen javnosti. Vitalnost 85-godišnjeg Lončarića osjetila se u svakoj njegovoj riječi tijekom prezentacije.

U drugoj stanci publici se predstavila s nekoliko valcera i polki folklorna skupina Majžice uz pratnju Veselih pajdaša.

U nastavku svoje prezentacije Josip Lončarić je upozorio na značaj zemljišnih zajednica za Gorski kotar i koliko su novca Gorani zadnjih sedamdesetak godina izgubili, dok se mr. sc. Vladimir Mance osvrnuo na značaj povijesnih dokumenata vezanih uz Hrvate, stvaranja naselja u Gorskom kotaru na temelju građe iz drugih, stranih izvora te o razvoju školstva na području Skrada uz naglasak na utjecaj školstva, škole na rano usmjeravanje djece, naročito u turistička zanimanja.

Na kraju je Josip Lončarić poveo prisutne u razgledavanje izložbe i druženje uz kolače i osvježavajuća pića.