Sedamdeset i dvije odnosno dvadeset i dvije godina prošlo je od akcije partizana 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska, odnosno donošenja povijesne ustavne odluke 1991. godine o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Jedni i drugi su u povijesnom trenutku donijeli odluke koje su utjecale na daljnji tijek razvoja hrvatske države, prvi suočivši se s najvećim zlom, Hitlerovim fašizmom i njegovim pomagačima, a drugi s velikosrpskim težnjama Slobodana Miloševića.

Svake godine u iskazivanju poštovanja prema svim žrtvama fašizma i antifašističkim borcima bilo je okupljanje na malom parkiralištu u središtu Skrada odakle se kolona od desetak mještana uputila prema obilježjima. Delegacija Općine Skrad, načelnik Damir Grgurić, donačelnica Natali Ribić i vijećnik Dubravko Grbac te predstavnici antifašističkih boraca i antifašista Skrada obišli su spomen obilježja i položili bukete cvijeća te zapalili svijeće, kod spomenika palim borcima u starom parku, na grobu palim borcima II. svjetskog rata na mjesnom groblju, kod Križa te spomen ploče palim mještanima Bukovog vrha u središtu sela. Delegacija se minutom šutnje i odavanjem počasti prisjetila borbe protiv fašizma potvrdivši antifašističku ideju koju nose u svojim srcima.

Tri dana kasnije obilježena je i dvadesetdruga obljetnica povijesne odluke, kada je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. S osobitim se pijetetom prisjećamo hrvatskih branitelja i domoljuba, čijim je životima i žrtvama, te konačnom pobjedom u Domovinskom ratu ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda, slobodna i nezavisna država.

U 9 sati delegacija Općine Skrad, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Crnković, članovi Općinskog vijeća Josip Crnković i Tonček Kezele te predstavnici 138. Brigade Josip Crnković i Davor Ribić položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće kod Križa hrvatskih branitelja i na grobu hrvatskog branitelja, Skrajana, Josipa Blaževića Blaža.

Predsjednik Vijeća Ivan Crnković kratko je rekao:“Ne smije se zaboraviti one koji su učestvovali u stvaranju Hrvatske i posebno one koji su dali život, za još koji dan, europske Hrvatske a između mnogih poginulih branitelja i našeg Josipa Blaževića Blaža. “