Vlasta Bauer, umjetnica koja svoje radove na drvu, javoru i lipi, oblikuje uz pomoć užarene igle, stvara već 25 godina. Njeni motivi se vezuju uz goransku svakodnevicu, goranski kraj. Slike koje nastaju pirografijom odišu životom, toliko je nijansi boja a radi se o nijansama crne boje kojima vjerno prikazuje slike iz života ljudi, životinja, prirode, krajolika u kojem je odrasla, u kojem živi. Vlasta je dosad izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi i sajmova u svijetu i kod nas. Njene radove u pirografiji mogli su dosad vidjeti štovaoci umjetnosti u Minhenu, Rijeci, Puli i Zagrebu.

Za Vlastu književnik Ivan Lerotić kaže:“Vatrom po drvenoj ploči, posebnom toplinom, nježnošću i ljubavlju ona uzvraća govorom slike prethodnima i svojim Goranima. Goranka, Vlasta, svojom predodređenošću, istančanošću osjećaja izražava, oplemenjuje prolaznost u trajanju velikih majstora trodimenzionalne iluzije. Ne iskače iz prostora i ne luta u potrazi za nadahnućem i motivom. Svojim likovima i pejzažima uvodi nas, zadržava pozornost, a ne izlazi iz narcisoidne nevinosti. Zadržava nas u svom prostoru života i ljubavi sa samom sobom i prepoznatljivim do poželjnog u prirodnom okruženja zavičaja.“

Zaista, tko se susretne s njenim slikama, ostaje obasjan životnošću motiva koji imaju dušu, koji zrače pozitivnom energijom, koji nas zovu na izvorište nastajanja, u Gorski kotar.

V.P.14/XI./2005.