14. siječnja 1993. godine ugasio se život skradskog branitelja Josipa Blaževića Blaža. S nepunih 37 godina na ličkom ratištu, blizu Glibodola, stradao je od mine Skrajan koji je bio domoljub od „glave do pete“. Volio je glazbu, sport, druženje s prijateljima. Svaki je trenutak svoga života davao zajednici i obitelji. A obitelji Blažević bilo je to u krvi.

Sportska obitelj, otac Josip sportski djelatnik, kćer Inga vrstan skijaš trkač, sin Josip također sportski djelatnik…no njegovo sportsko poslanje prekinuo je domovinski rat i eksplozija mine. Da sjećanje na Blaža ne izblijedi pobrinuli su se njegovi prijatelji i suborci te su kroz nekoliko radnih akcija uredili novo spomen obilježje na cesti između Glibodola i Ličke Jesenice, odnosno na crti razdvajanja Hrvatske vojske i paravojnih srpskih postrojbi.

Podizanje obilježja Blažu u spomen financirale su Općine Skrad i Brinje te suborci iz Skrada, članovi 138. brigade Goranski risovi. Tako je prijedlog predsjednika skradske podružnice 138. brigade Josipa Crnkovića ostvaren a cijeli projekt je uz mala financijska sredstva u nekoliko ljepših proljetnih dana odrađen.