Skrad je tijekom podneva posjetio SDP-ov kandidat za župana Primorsko goranskog Zlatko Komadina. U centru Skrada dočekali su ga SDP-ovi kandidati za Općinsko vijeće i načelnika te su se u ležernom ozračju družili oko sat i pol s mještanima. To vrijeme iskorišteno je za obilazak skradskih kafića i trgovina tijekom kojih je Zlatko Komadina žene darivao sadnicama cvijeća, dok su muškarcima darivani upaljači.

Na štandu SDP-a svi su mogli popričati i informirati se o budućim lokalnim i županijskim izborima te popiti pokoje piće. Uz to Zlatko Komadina se kratko zadržao u radnom prostoru zadruge „Pahulja“ te porazgovarao s ženama koje rade u njoj pritom kupivši suvenir koji žene izrađuju. Na kraju posjete zasvirala je i heligonka u rukama Matije Crnkovića.

Popodne oko 16 sati kandidati SDP-a za Općinsko vijeće i načelnika Općine okupili su se na tiskovnoj konferenciji za medije tijekom koje su predstavili svoj program rada za četiri godine ukoliko im birači ukažu povjerenje i povjere upravljanje Općinom.

Konferenciju je otvorio predsjednik skradskog SDP-a Dubravko Grbac koji se obratio mještanima, biračima Općine Skrad te medijima te potom predstavio kandidate za načelnika i zamjenicu načelnika, Duška Zatezala i Anitu Žagar kao i kandidate za Općinsko vijeće.

Duško Zatezalo, kandidat za načelnika osvrnuo se na rad Koalicije u protekle četiri godine rekavši:“U protekle četiri godine nije se ništa značajno dogodilo, pogotovo u razvojno investicijskom smislu. Učinjeno se odnosi uglavnom na tekuće održavanje. Prošlu godinu Općina je završila proračunskim deficitom od oko 80 tisuća kn. Mislim da je i veći jer svaki Proračun im je netransparentan. To ocjenjujem jako lošim budući je to prvi put da je Općina Skrad godinu završila minusom. Prije nego su došli na vlast obećavali su razvoj poduzetništva, busali se o prsa da će riješiti Šiljar, bivše vojne objekte a vidite i sami da tamo samo ruše šumu. Stvorili su poduzetničku zonu u kojoj se ništa ne dešava. Mogu nabrojiti i ostalo što su obećali, ali danas ništa od toga, izgradnju punionice vode, uređenje vikend naselja, Skradsku dragu nisu elektrificirali, imamo najlošije nogometno igralište, na kojem ništa nisu radili. Nema skijaške ni rolerske staze, park u centru Skrada su porušili a nije revitaliziran prema usvojenom krajobraznom projektu. Dinamika radova na izgradnji kolektorske mreže i kanalizacijskog sustava nije bila zadovoljavajuća, od poljoprivrede ni slova „P“, samo još više neobrađenih i nepokošenih površina. Moram istaknuti da su svo ovo razdoblje bili u predizbornoj kampanji kroz socijalni program kroz koji su pogodovali svojim istomišljenicima. Zato za nazadovanje Skrada prostora više ne smije biti. Skrad ima sve manje stanovnika, naročito mladih, smanjen broj radnih mjesta, nema projekata koji bi pokrenuli Skrad. Skrad više ne smije propadati. To nazadovanje mora se zaustaviti. Odgovorno tvrdim da za daljnje nazadovanje Skrad više nema prostora.“

U nastavku kandidatkinja za zamjenicu načelnika Anita Žagar govorila je o brizi za starije i mlade, poboljšanju socijalnog sustava i ostvarivanja njihovih prava…

Kristijan Rački govorio je o mladima i „Općini Skrad – prijatelj djece“ rekavši kako bi djeca predškolske dobi imala besplatan vrtić čime bi se roditelje oslobodilo plaćanja troškova dječjeg vrtića a radi se o izdvajanju od oko 50 tisuća kn.

Melita Rački rekla je kako će se ulagati u obrazovanje mladih, prekvalifikacije mladih, pomoć srednjoškolcima u prijevozu do škole, sufinanciranje srednjoškolaca i studenata te nadarenih učenika, besplatne knjige osnovnoškolcima, prigodni darovi prvoškolcima kao i nagrade najboljim učenicima.

Zdravko Grgurić govorio je o umirovljenicima, kako će se osnovati klub umirovljenika, organizirati razna druženja, izleti, posjete kazalištima…

O priključivanju na kanalizacijski sustav i njegovoj koristi za kućanstva i okoliš govorio je Branko Grgurić dok je Đurđica Abramović govorila o zdravstvenoj zaštiti koja je lošija nego prijašnjih godina, naročito specijalistička zdravstvena zaštita, kako bi se trebala zbog smanjenja broja populacije zadržati postojeća primarna zaštita kao i zbog klimatskih uvjeta dobiti status kao i otočka mjesta te kako se treba truditi da se na nivou cijelog Gorskog kotara razvija specijalistička konzilijarna zaštita uz uspostavu određenog standarda.

Nadalje Dubravko Grbac je naglasio značaj katastarske izmjere K.O. Divjake koja bi ubrzala sređivanjem zemljišnih knjiga i buduću izgradnju i dolazak investitora na područje Općine Skrad.

Željko Grgurić dodao je kako je izgradnja kolektorske mreže zastala zadnjih godina te obećao kako će se ona ubrzati i dovršiti u sljedeće četiri godine kao i da će se i dalje pomagati gradnja i sanacije objekata te sakralnih objekata.

Dr. Josip Grgurić govorio je o, u zadnje četiri godine, napuštenom planu razvoja turizma koji je izrađen za razdoblje od 2007. do 2015. godine, sa devet zona koje se mogu kandidirati prema državi, županiji , EU te kako je Skrad u županijskom planu predviđen kao mjesto zdravstveno rekreacijskog turizma. „TZ dobiva godišnje 100 tisuća kn a PINS 200 tisuća kn a da se u isto vrijeme nisu dobili operativni planovi koji se očekuju od njih. Predlažemo da se Plan sa županijom i državom pokrene kao i potencijal koji Skrad ima. Četiri je godine prošlo od Šiljara i ugovora koji je štetan za Općinu. Nije se dalje ništa maknulo. Naša će politika biti usklađena s županijskim planovima. Nadamo se da će taj plan biti baza razvoja…,“ zaključio je dr. Grgurić.

Duško Zatezalo je dodao kako će racionalizacijom vlastitog Proračuna, uz sredstva EU i obnavljanje izvrsne suradnje s Županijom te državom i javnim poduzećima. „Program vas uvjerava i ovi ljudi ovdje da će se spriječiti daljnje nazadovanje Skrada i da će naš europski Skrad izgledati prepoznatljivo mjesto u kojem će mladi željeti ostati živjeti. Zato izađite na izbore i dajte svoj glas upravo nama, mirnim, marljivim i odgovornim ljudima koji će odgovorno pristupiti svojim obećanjima.“