Inicijativa Josipa Lončarića pretočena je ovog vikenda na sastanku šireg kruga zainteresiranih Skrajana na papir i time stala na noge. Sastanku su prisustvovali otac i sin Josip i Ivan Lončarić, mr.sc.Vladimir Mance, načelnik Općine Damir Grgurić, Mladen Merkaš, Žarko Jakovac, Margareta Paver, Dijana Arbanas, Zlatko Mance, Josip Lisac, Stela Mulc, Danijel Bertović, Josip Robert Crnković i Vjekoslav Pintar.

Sastanak je otvorio Josip Lončarić rekavši na početku kako mu je drago da se oko projekta Zavičejne zbirke okupilo toliko ljudi. Potom je utvrđeno što bi tko radio pa će tako Margareta Paver obraditi NOB, Diana Arbanas školstvo, Damir Grgurić šumarstvo, Žarko Jakovac dijalekte Skrada i okolnih sela, Drago Šporčić heligonku u životu ljudi…

Zbornik Zavičajne zbirke uredio bi mr.sc. Vladimir Mance, dok bi stare dokumente nakon odabiranja pripremili za izložbu i izvršili postav izložbe u Domu kulture Mladen Merkaš, Dijana Arbanas i Vjekoslav Pintar.

U raspravi oko Zbirke Mladen Merkaš je rekao kako nema puno vremena i treba djelovati brzo, Vladimir Mance dodao je kako se ne treba opterećivati prostorom jer bolje je za početak išta nego ništa te kako je važna promidžba ovog projekta kroz sve vrste medija, Diana Arbanas je dodala kako je bitno krenuti te kako treba pridobiti ljude da aktivno sudjeluju u prikupljanju starih dokumenata, slika i drugog što stoji u kućama i ladicama Skrajana. Josip Lisac prezentirao je ukratko svoju knjigu uz 90. godina Munjare u Zelenom viru a Zlatko Mance staru šumarsku kartu skradskog područja iz 1888. godine.

Stela Mulc je na kraju sastanka iščitala rezime a Danijel Bretović je, u ime PINS-a, prihvatio obvezu koordiniranja aktivnosti, od registracije i skeniranja dobivene arhivske građe te zatvaranja financijske konstrukcije uz pomoć Općine o čemu je govorio Vjekoslav Pintar (štampanje zbirke do 10 tisuća kn, materijal za postav izložbe do 10 tisuća kn, štampanje sken dokumenata i slika do 15 tisuća kn, ostali materijalni i ini troškovi do 20 tisuća kn).

Načelnik Grgurić je zaključio kako će Općina pomoći financijski i materijalno stvaranje Zavičajne zbirke te kako će se ona nakon Dana općine preseliti u prostor iznad knjižnice gdje će se potom moći vidjeti…

Više-manje u cijelosti su definirane aktivnosti do dana Općine Skrad te će se u sljedećih mjesec dana prići odabiru starih dokumenata, slika i fotografija, stvaranju teksta što svaki od njih predstavlja i pripremi za tisak dok u lipnju slijedi tiskanje izabrane građe te Zbornika. Srpanj će biti posvećen pripremi izložbe, postavljanju tiskane građe u prostor Doma kulture i uređenju prostora za stalni postav Zavičajne zbirke.