U Hrvatskoj, pa tako i u Skradu, u sedam sati su otvorena birališta na kojima će birači glasovati za izbor 12 članova u Europski parlament koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije iduće godine. Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista – 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je 19, a osam koalicijskih.

Pravo glasa u Općini Skrad imaju 942 birača koji su na popisu. Glasovanje je započelo u 7 sati u vijećnici Općine Skrad. Do 11 sati glasanju je pristupilo oko 120 birača, odnosno oko 13 posto. Do zatvaranja birališta glasovala je trećina birača, oko 33 posto. Više informacija, odnosno rezultate moći ćete vidjeti iza 21 sat.

Ovi izbori pokazat će i potencijalno izbornu orijentaciju mještana Skrada ususret lokalnih izbora koji će biti 19. svibnja ove godine na koje će skradske političke stranke prema dosadašnjim informacijama najvjerojatnije izaći pojedinačno. A predviđa se da će na izbore izaći HDZ, SDP, PGS i HSS. Prema trenutnoj internet anketi HDZ, SDP i PGS dobivaju povjerenje birača dok HSS ispada iz igre za 11 vijećničkih mjesta u općinskom vijeću Općine Skrad.

Više od izbornog rezultata čudi to što je u izbornoj komisiji sjedilo 10 osoba, svaka čast neka zarade koju kunu, no za jedno izborno mjesto previše. Isti je posao moglo obaviti upola manje ljudi jer svaki član izborne komisije košta barem dvije dnevnice, 340 ili 300 kn pa puta 10 ljudi. Ostalo lako izračunate sami. Tu dodajemo još ostale članove biračke komisije koji imaju i nešto više dnevnice i putne troškove. Za Općinu Skrad s jednim biračkim mjestom zaduženo je 14 do 16 osoba. Je li to puno ili malo procijenite sami. A gdje je cijela Hrvatska…

Evo što piše list 24 SATA

„Vlada je 21. ožujka 2013., sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, odredila iznos naknade troškova izborne promidžbe na koju imaju pravo političke stranke i liste grupe birača koje na izborima za članove u Europski parlament dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača, piše GONG. Iako mnogi neće osvojiti mandate u EU parlamentu, ako prijeđu 5 posto dobit će naknadu, a u izbornoj kampanji su relativno malo potrošili.

Jedno osvojeno mjesto u EP donosi 250.000 kuna i isplaćuje se na posebne račune otvorene za financiranje troškova izborne promidžbe.

Ukupan iznos naknade troškova izborne promidžbe pojedinoj političkoj stranci, odnosno pojedinoj listi grupe birača, ne smije prelaziti iznos od 1.500.000 kuna.

Tako stranke i liste grupe birača koje dobiju najmanje pet posto, ali ne uđu u Parlament imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 50.000 kuna.“

REZULTATI OPĆINA SKRAD

LISTA 24-116 GLASOVA

LISTA 12-76 GLASOVA

LISTA 17-9 GLASOVA

LISTA 26-9 GLASOVA

OSTALI – 68 GLASOVA

USkradu je glasalo 278 glasača ili 29,51 posto