Kako se živi u selu koje je smješteno nasuprot Skrada, podno zapadnih padina Kupjačkog vrha. Do sela vodi vijugava više neodržavana nego održavana bijela cesta. Tome je pogodovalo i vrlo slabo ovogodišnje vrijeme s puno kiše. Dijelovi ceste su prošarani jarcima i udarnim rupama te se do sela koje je udaljeno pet km od stare prometnice Rijeka-Zagreb dolazi za deset do petnaest minuta. Selo koje je nekad bilo poznato po vrsnim majstorima, naročito u obradi drva i metala, danas broji oko četrnaest stanovnika starije životne dobi. No oni su vrlo uporni, radišni i biju bitku kako oživiti selo. Obnavljaju se stare kuće, gradi se poneka nova, obnovljena je crkvica sv. Andrije, razmišlja se o njenoj elektrifikaciji, traže se rješenja za rekonstrukciju vodovoda. No životna želja svih stanovnika sela Rogi, Buzina i Radočaja je cesta, asfaltirana cesta koja bi njima ŽIVOT značila. Zadnjih godina i klima se urotila protiv njih. Više nemaju snage za popravak i nasipavanje odnesenih dijelova ceste. Kiša i voda neumorno rade svoje, odnose nasipani pijesak s ceste.

Postoji li rješenje njihovog problema. Prema riječima Predsjednika Općinskog vijeća Općine Skrad gosp. Dubravka Grpca Općina Skrad ne može sama financirati asfaltiranje, već bi se u to trebala uključiti Županija i država.

Nova cesta bi mnogo značila i vlasnici konjičkog kluba Eriki Lisac koja kaže:“Ova godina je vrlo teška, gostiju skoro i nije bilo. Slabo i kišovito ljeto je prvi uzrok a drugi sve lošija cesta do nas. Gosti se vraćaju s pola puta natrag jer ih stanje ceste uplaši od daljnjeg silaska do nas. O zimi neću ni govoriti. Željeli bi da se zimi cesta bolje održava, da se brže otvori, barem kao druga sela u Općini Skrad. Na nas se ponekad zaboravi, i mi imamo svoje potrebe, i mi trebamo otići liječniku, u nabavu hrane i sl. Netko drugi bi na mom mjestu vjerojatno već odustao, no u meni ima upornosti i tvrdoglavosti, a i dosta je uloženo u revitalizaciju Zadružnog doma. Želimo cijele godine nuditi jahanje, seoski turizam, dobru kuhinju, no bez podrške društva, lokalne uprave, Županije pa i države to neće biti moguće.“

Zaista, mještani sela Rogi gledaju s optimizmom u budućnost.

 

V.P.27/X./2005.