Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Skrad vijećnici su prihvatili utemeljenje Zavičajne zbirke Općine Skrad. Prije obrazloženja mr.sc. Vladimir Mance darovao je načelniku Damiru Grguriću svoju knjigu »Brod na Kupi i Gornja kupska dolina u ozračju povijesnih mijena«, koja je nagrađena na ovogodišnjoj Gorančici, a potom je u ime tročlanog odbora (mr.sc. Vladimir Mance, dipl.ing. Josip Lončarić i mr.sc. Miljenko Pandžić) iscrpno obrazložio zašto utemeljiti Zbirku, rekavši kako će Zbirkom oživjeti, dobiti kultura čime će se na jednom mjestu naći cjelovita prošlost Skrada na vidjelo budućim generacijama.

Zbirka bi sadržavala najvažnije dokumente o povijesti Skrada i okolnih naselja, dokumente, pisane i slikovne izvore koji su dosad prikupljeni. Uz Dan općine organizirana bi bila izložba dokumenata i drugih izvora, održana bi bila prigodna izlaganja te bi se tiskao prigodan katalog izložbe.

Dopuna inim zbivanjima uz Dan općine bila bi i prezentacija knjige “Značajni krajobraz Zeleni vir i Vrajži prolaz kod Skrada” (autor teksta mr.sc. Vladimir Mance i većine fotografija Mladen Merkaš), koja bi bila posvećena prirodnim ljepotama ovog područja koje su znane mnogima u i izvan Republike Hrvatske a trebala bi ugledati svjetlo dana do kraja svibnja ove godine u aranžmanu TZ Općine Skrad.