Tjedan dana prije Uskrsa je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje. Njome započinje Veliki ili Sveti tjedan, kada u 8 dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Cvjetnica je blagdan nade u nešto bolje i uvod u to slavlje održan je u crkvama skradske Župe, Sv. Izidora u Divjakama, Sv. Vida u Kupjaku i Sv. Antuna u Skradu.

Sadržaj Cvjetnice otkrio je vlč. Porkulabić pozdravom kojim je započeo vjernički susret u skradskoj crkvi:“Danas smo se okupili kako bi započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muku i uskrsnuće Kristovo. Isus je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla za slobodu sinova i kćeri Božjih.“

Misa Cvjetnice imala je dva posebna obreda: prvi je bio blagoslov maslinovih i lovorovih grančica, koji je vjernike prisjetio na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem,a misa je bila u drugom dijelu posvećena izvještaju o Isusovoj muci. Tim obredima izražena su dva glavna oblika vazmenog otajstva, Isusovo bolno umiranje i uskrsna pobjeda.

Običaj je nositi maslinove grančice u svoje domove da bi podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti. Te grančice ostavljaju se u kući i nakon što se osuše. Ovaj je običaj strogo kršćanski, te su svi vjernici ponijeli blagoslovljene grančice svojim kućama u prohladno i snježno nedjeljno dopodne.