Udruga gljivara “Ožujka” iz Rijeke i Općina Skrad, organizirali su Prvi međunarodni susret gljivara u Skradu. Manifestacija je imala za cilj upoznavanje širokog kruga učesnika, ljubitelja prirode i posebno svijeta gljiva sa destinacijama i turističkim sadržajima, prikupljanje podataka o svijetu gljiva te edukacija stanovnika i posjetilaca o održivom razvoju, zaštiti prirode i gljiva.

U Lovačkoj sobi Doma kulture prof. Branko Bartolić priredio je izložbu gljiva koju su gljivari obišli. Susret je otvorila zamjenica načelnika Mira Đorđević rekavši:“Želim gostima i ljubiteljima gljiva ugodan boravak u Skradu i njenim šumama koje su bogate raznim vrstama gljiva. Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna i postati dio skradskih manifestacija“.

Potom se gljivarima obratila tajnica Udruge „Ožujka“ Jagoda Pavletić, uputila ih je u satnicu današnjeg druženja a potom su se gljivari s košaricama uputili u šume uokolo Skrada. Nakon tri sata hodanja i traženja gljiva gljivari su se ponovno okupili u Domu kulture na ručku. Uz glazbu harmonike i gitare, dua Mance Komadina, održano je proglašenje najljepše gljive, košarice, najbrojnije košarice s raznim gljivama i podijeljene su zahvalnice učesnicima susreta koji su došli iz Italije, Slovenije i raznih krajeva Hrvatske, Međimurja, Istre, Rijeke, Zagreba…

Na kraju se gljivarima obratio najpoznatiji gljivar u Hrvatskoj, profesor dr. Romano Božac, koji je između ostalog rekao kako s gljivama treba biti uvijek oprezan i 100 posto siguran u ono što se ubere. „Gljivari trebaju sudjelovati u izradi novog zakona jer ono što se predlaže nije dobro. Zašto ograničavati branje gljiva kada one ionako nakon dan dva propadnu. No u šumi se treba ponašati prijateljski prema okolišu,“ zaključio je dr. Božac. Uz dobru zabavu, jelo i piće gljivari su se družili do kasnih popodnevnih sati kada je susret završen.