Dan pobjede i domovinske zahvalnosti slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin u vojnoj operaciji Oluja.

Tijekom nedjeljnog jutra 5. kolovoza delegacije Općine Skrad u sastavu Mira Đorđević, Katarina Bertović i Josip Crnković te udruge branitelja 138. Brigade Josip Crnković i Davor Ribić položila je cvijeće i zapalila svijeće na spomen obilježju „Križ“ te na grobu poginulog hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža, uz odavanje počasti svima koji su dali život za slobodu Hrvatske.

Potom je delegacija posjetila Blaževu majku Ružu Blažević i obitelj Đaković, te joj je tom prigodom uručen prigodan poklon. Tom prilikom porazgovaralo se s majkom Ružom, prisjetilo se pokojnog Blaža, kako su od milja zvali Josipa, jedinog branitelja iz Općine Skrad koji je, nažalost, svoj mladi život poklonio slobodi države Hrvatske na Ličkoj bojišnici.

Tijekom jutra spomen obilježje Križ posjetila je i delegacija HVIDR-e Gorskog kotara na čelu s predsjednikom Zdenkom Tončićem.