Tijekom aktualnog sata zadnje lipanjske sjednice Općinskog vijeća Skrada vijećnik Šime Jaška potaknuo je problematiku Šiljara jer se u proteklom vremenu, otkako je potpisan ugovor o zakupu, na tom prostoru ne dešava ništa posebno. Po Jaški, Šiljar bi trebao ući na dnevni red jedne sjednice kako bi se vidjeli rokovi događanja u tom prostoru.

Načelnik Općine Damir Grgurić odgovorio je kako je u tijeku rješavanje sporne čestice te se nada kako će ona uskoro biti dana Općini ili će se otkupiti od države. Time bi nestale sve zapreke za zakupca Dragu Šturlića i njegovu tvrtku Honores d.o.o. koji bi u tom slučaju imao čistu situaciju za nastavak radova, a Općina čiste papire te bi, u slučaju neizvršavanja obveza od strane zakupca, lako otkazala zakup bez dodatnih sudskih zavrzlama. „Ja bih bio najsretniji da se na Šiljaru počne nešto ozbiljnije raditi“, zaključak je načelnika Grgurića.

O problematici Šiljara oglasila se i druga strana, zakupac Drago Šturlić koji nema ništa protiv da sve strane u rješavanju problema državne čestice sjednu zajedno što prije i donesu odluku koja bi nakon desetak godina pokrenula radove na skradskom „Eldoradu“, kako kaže dr. Josip Grgurić.

Gosp. Šturlić tako kaže:“Sukladno preuzetoj obvezi, započeli smo sa uređenjem kompleksa te je spriječeno daljnje propadanje i devastacija. Uređeno je krovište, objekti su zatvoreni, pročišćen je okoliš, kuća Mateljan je gotovo u cijelosti obnovljena, pokrenut je postupak ishođenja i izrade potrebne projektne dokumentacije, koja je neophodna za daljnje ulaganje i puštanje objekata u funkciju.

Prilikom pokretanja i ishođenja projektne dokumentacije, projektno društvo SO-RA ING d.o.o.iz Siska ovlašteno od naše strane, naišlo je na problematiku na čestici 2946/2 zbog čega je cijeli postupak nažalost nemoguće nastaviti, dok se od strane Općine Skrad i Republike Hrvatske problem navedene čestice ne riješi. Kao podlogu istog, u privitku Vam dostavljamo mišljenje, odnosno nalaz projektnog društva.

Društvo Honores d.o.o. dosad je ispoštovalo svu ugovornu obvezu, te o svakoj problematici promptno izvještavalo Općinu Skrad. Od našeg je interesa da se navedeni problem riješi kako bi mogli nastaviti sa planiranim radovima.

Sa željom da navedeni problem bude riješen u što kraćem i bržem periodu, spremni smo izaći u susret Općini Skrad, prisustvovati i odazvati se svakom potrebnom sastanku i sjednici vijeća na koju ćemo biti pozvani, a i istom mjerom inzistiramo na sastanku, odnosno stavljanju teme Šiljar na dnevni red sljedeće sjednice, kako bi ubrzali rješavanje spornog djela.

Nadamo se da ćemo na obostrano zadovoljstvo uspješno prevaliti problem koji nam se našao na putu.“

Zakupac Šturlić još dodaje kako njegova tvrtka i on sam ozbiljno i realno promišljaju o problemu koji je nastao te ne žele slijepo započinjati s opsežnijim radovima koje bi potom razne državne inspekcije zaustavljale i kažnjavale jer radi se o novcu koji je godinama njegova obitelj stvarala.

Načelnik Grgurić još dodaje:“Ono što sam na Vijeću rekao stoji. Bio bih sretan kada bi država jednom presjekla konop na kojem visi projekt Šiljar jer potom bi ubrzo vidjeli jesu li namjere zakupca ozbiljne…Nadam se da zakupac Šturlić misli ozbiljno jer svima nama se u Skradu jako žuri, predugo se čekalo, predugo je čestica 2946/2 kočila razvoj tog dijela Skrada. Kontakti, pismeni ili usmeni, s Agencijom za upravljanje državnom imovinom se teško ostvaruju i više nisam siguran imaju li oni uopće kakav stav o tome. Ako bude tako i dalje, najbolje bi bilo prestati se boriti s vjetrenjačama (državom), vratiti im sve i potpuno odustati od tog kompleksa.“

Je li sporna državna čestica „Vjetrenjača“ za koju se besmisleno i uzaludno boriti i trošiti vrijeme, pitaju se sve vlasti u Općini Skrad već desetak godina jer pravog pozitivnog pomaka nema. Tako ostaje i dalje čestica 2946/2 kočničar razvoja tog kompleksa koji sve manje znači žiteljima Skrada jer depopulacija svake godine smanjuje broj stanovnika za oko 25 do 30 ljudi…