Pod motom „DOŽIVI, UPOZNAJ I OKUSI GORSKI KOTAR…“, Zeleno srce Hrvatske, turistička agencija Monte travel ovog je vikenda krenula s prvim Montana festivalom, prvim goranskim festivalom aktivnog odmora koji se održao na nekoliko lokacija u Gorskom kotaru, Skradu, Brod Moravicama, Ravnoj Gori, Brodu na Kupi… a sa ciljem prezentacije Gorskog kotara i aktivnih sportova koji se nude na tom području.

Programom u subotu prezentirali su se sportovi paintball, airsoft, vožnja quad vozilima, streličarstvo te za zdravlje poželjno nordijsko hodanje, biciklizam i rafting na Kupi. Kraj subote bio je upotpunjen večernjim glazbenim programom DJ Baše. Ako se sudi po posjeti ovoj odlično organiziranoj manifestaciji, Gorani i gravitirajući žitelji većih gradova u županiji i šire, nisu bili zainteresirani da za svoje zdravlje odvoje barem pola dana i provedu u Skradskoj dragi ugodne trenutke s obitelji, jer imali su mogućnost upoznati se sa aktivnostima koje pozitivno utječu na zdravlje jer većinom svi žive pod utjecajem stresa, kako na poslu tako i svakodnevnom životu koji je sve brži. Osim toga danas se moglo prošetati i stazama Skradskog vrha jer vrijeme je bilo idealno za to.

Organizatorica Montana festivala Ivana Delač na kraju dana nije bila previše zadovoljna krajnjim rezultatom, jer mnogo se uložilo u propagandu, mnogi su pomagali da sve bude na visokoj ravni, od TZ Skrada, Brod Moravica i Ravne Gore, općina Skrad, Brod Moravica i Ravne Gore, udruge mladih Initium iz Skrada, ugostitelja Dige iz Brod Moravica, PINS-a Skrad te prezentatora sportova iz Vrata, Čabra, Pule, Delnica, Brod Moravica…

No to je dio stvarnosti današnjeg vremena, sveprisutna recesija uzima svoj danak, novca je sve manje no ljudi danas nažalost sve manje brinu o svom zdravlju već im je draže šetanje šoping centrima ili razgledavanje izloga trgovina. Svjetla točka ove manifestacije je nekolicina Istrijana koji su testirali svoje zdravlje nordijskim hodanjem, raftingom, streličarstvom i vožnjom quadova.

Na kraju subotnje priče Ivana Delač ne posustaje i kaže:“Želja nam je ovaj festival pretvoriti u tradicionalnu manifestaciju koja će iz godine u godinu okupljati sve više zaljubljenika u prirodu i sport, jer on bi trebao olakšati nam svakodnevni život.”

Kako je subotnja večer bila izuzetno topla, zakazali su i mladi i oni koji se osjećaju mladima jer večernji parti uz glazbu ni oni nisu prepoznali.

U nedjelju se nastavlja isti program, ali bez Quadova, koji završava u predvečerje izvlačenjem dobitnika nagradne igre.