Skradska osnovna škola i Općina Skrad bili su domaćini finalnog natjecanja učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske u projektu Volim domovinu. Četrnaest učenika koji su pristigli na natjecanje iz Čepina, Koprivnice, Zagreba, Male Subotice, Viškova i Potpićana pozdravili su domaćini ravnatelj skradske škole Vjekoslav Pintar i načelnik Općine Damir Grgurić dok je o natjecanju govorila voditeljica projekta Patricija Delač te Žarko Delač.

Natjecanje je započelo testom znanja iz povijesti, zemljopisa i hrvatskog jezika. Četrdeset pitanja učenici osmih i sedmih razreda, njih 14 koji su se plasirali nakon izlučnog natjecanja u travnju, rješavali su 20 minuta a potom se pristupilo igrama na školskom igralištu. Igre ubaci što više lopti u koš, prođi najbrže 20 metara s jajetom u žlici i ubaci tenis loptice žmirećki u koš na tlu dijelom su odlučile pobjednika današnjeg poludnevnog natjecanja. Bodovi testa nosili su 65 bodova a sportska 35 bodova.

Nakon dvo i pol satnog natjecanja najbolji je bio Hrvoje Ožanić (treći na državnom natjecanju iz povijesti u Dubrovniku) iz OŠ „Sveti Matej“ Viškovo koji je sakupio 73 boda, druga i najbolja na testu je bila Ines Krstanović (deveta na državnom natjecanju iz povijesti u Dubrovniku), iz OŠ Miroslava Krleže Čepin s 66 bodova i treći Luka Šimek s 51 bodom iz OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica.

Četvrto do četrnaesto mjesto osvojili su Sandi Jauk, OŠ Skrad, Tina Hatlak OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Leopold Jurković OŠ Skrad, Karlo Maloševac OŠ Tituša Brezovačkog Zagreb , Stipe Markota OŠ Tituša Brezovačkog Zagreb , Dino Horvat OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Ardijan Pantina OŠ Vladimira Nazora Potpićan , Emili Radiković OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Branimir Grgurić OŠ Skrad, Laura Glavinić OŠ Tituša Brezovačkog Zagreb i Paula Markulin OŠ Tituša Brezovačkog Zagreb.

Završetkom natjecanja učenicima su podijeljene vrijedne nagrade, tablet računalo, digitalni fotoaparat, digitalni receiver, knjige i proizvodi Kraša, Podravke i Zvečeva te svima majice i kape s logom Volim domovinu.

Natjecatelji te njihovi voditelji, učitelji i roditelji potom su posjetili i obišli izletište Zeleni vir i puni dojmova krenuli prema svojim domovima. Na prigodnom ručku dogovoreno je kako će se i sljedeće godine natjecanje Volim domovinu održati u Skradu.