Skradska udruga umirovljenika održala je svoju skupštinu uz prisustvovanje 80-ak umirovljenika te gostiju, Anđelka Manestra, predsjednika Marice umirovljenika PGŽ. Maksa Štimca, iz Delnica, koordinatora udruge umirovljenika Gorskog kotara te načelnika Općine Skrad Damira Grgurića.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika skradskih umirovljenika Zdravko Jurković iznio je izvješće za 2011. godinu iz kojeg je vidljivo da udruga broji oko 230 članova od oko 300 umirovljenika. „Organizirali smo dva izleta, učestvovali smo na sportskim susretima goranskih udruga i na ženskom boćarskom turniru u Brod Moravicama. Organizirali smo nabavu zimnice, posjetili smo starije i bolesne umirovljenike uz Božićne blagdane te im podijelili poklon pakete“, zaključio je Jurković.

U planu aktivnosti za ovu godinu Skrad će biti 16.6. domaćin 17-tih susreta goranskih umirovljenika. Osim toga planiraju se izleti, posjete kazalištima, briga za starije osobe, uključivanje novih umirovljenika u članstvo, nabava zimnice… Udruga posluje financijski u skladu s pozitivnim propisima, imala je oko 17 tisuća kn prihoda, oko 18 tisuća kn rashoda što je pokriveno iz sredstava od prošlih godina a saldo na računu je oko 12 tisuća kn.

Predsjednik Matice PGŽ Anđelko Manestar rekao je kako pri Matici djeluju 44 udruge s oko 26 tisuća članova, kako će ova godina biti izborna, kako će se 7. srpnja u Golubinjaku održati susret umirovljenika iz cijele Hrvatske i šire dok je Maks Štimac ukazao na nepovoljan status, kao zadnje sviralo, umirovljenika u društvu. „Udruga vas predstavlja, štiti, pomaže, imate sreću da vas i Općina pomaže. Želim vam dobro zdravlje,“ zaključio je Štimac.

Načelnik Općine Skrad Damir Grgurić uz pozdrav najstarijoj populaciji Skrada istaknuo je kako Općina radi na poboljšanju standarda umirovljenika, kako se iz Proračuna izdvaja više od 30 tisuća kn u te namjene. „Od ove godine dobar dio umirovljenika koristi besplatan prijevoz vozilima Općine ili DVD-a na liječničke preglede, kontrole, dali u Delnice, Rijeku, Ogulin, pa čak i u toplice. Mi smo vam na usluzi i nije nam teško to činiti, nadam se da će vas pratiti dobro zdravlje u narednim godinama,“ zaključio je Grgurić.

Pri kraju skupštine Nevenka Delač pročitala je jednu svoju pjesmu za koju je nagrađena pljeskom, a potom su Veseli pajdaši potpomognuti mladim Antonom Manece Bejcijem zasvirali te se uz jelo i piće zaplesalo i zapjevalo.