Od početka 2012. godine PINS je unaprijedio svoje poslovanje uvevši sustav kvalitete ISO 9001:2008. ISO norma je isprava za opću i višekratnu uporabu, donesena konsenzusom i odobrena od priznate ustanove, koja sadrži pravila, upute ili obilježja djelatnosti ili njihovih rezultata i koja jamči najbolji stupanj uređenosti u određenim okolnostima.

Predsjednik Uprave Danijel Bertović tako kaže:“Procese i poslovanje poduzeća organizirali smo i dokumentirali prema normi sustava kvalitete te je to provjerila i potvrdila neovisna certifikacijska kuća TUV Croatia. Time naši klijenti znaju da poznajemo principe i zahtjeve sustava kvalitete, dokumentiramo i provjeravamo robu, usluge i procese dobavljača i nas samih, te u svakom trenutku možemo dokazati kvalitetu naših usluga.“

Nadalje razgovorom s čelnim čovjekom PINS-a dobili smo još neke odgovore.

1. Zašto je to važan certifikat? Gdje on dolazi do izražaja?

Ovim standardom PINS prema Europskim fondovima lakše prijavljuje svoje projekte s partnerima iz okruženja ali i Europa nas smatra ozbiljnim partnerom a dolazi do izražaja u kandidiranju projekata. Tako imamo prijavljenih osam potencijalnih projekata vrijednosti oko 780 tisuća eura, pojedinačno svaki oko 90 tisuća eura. Projekti su vezani uz IPA, uz prekogranične projekte, uz projekte Jugoistočne Europe, uz znanstvene projekte i projekte cjeloživotnog obrazovanja.

Od tih osam projekata najviše se očekuje od projekta vezanog uz razvoj inovacija i inovativne potpore drvnoj industriju u suradnji sa slovenskim Šumarskim institutom, a tiče se područja država jugoistočne Europe, Italije, Austrije, Slovenije, Bosne, Srbije, Bugarske… Neke odgovore očekujemo do kraja lipnja, sigurni smo da bi jedan trebao proći i dobivena sredstva bi nam omogućila sigurno poslovanje na duži rok. Uz to u fazi prijave su još tri projekta sa susjednom Slovenijom i u jednom od njih smo mi nositelji.

2. Što radite na lokalnoj razini jer kruži mišljenje kako ste „teret“ lokalnoj zajednici?

Mi smo tvrtka kojoj je osnivač Općina Skrad i njihovih 30 posto financijskih sredstava nam daje određenu sigurnost u poslovanju. Sve drugo mi samostalno namaknemo kroz kandidirane projekte. No svaku dobivenu kunu iz Proračuna Općine mi vratimo trostruko posredno ili neposredno u Proračun, dali kroz poreze, kroz imovinu ili projekte.

Što se tiče lokalnih projekata dovršen je i razrađen Plan strategije razvoja Općine Skrad kojim bi se kroz javno privatno partnerstvo zaista krenulo u razvoj Skrada jer više se ne može čekati, zvono za uzbunu zvoni već određeno vrijeme. On će uz prezentaciju, prvo biti predstavljen načelniku Općine Damiru Grguriću, potom i javnosti i za njega smatram da bi trebao pokrenuti skradski Status Quo.

Evo tako razmišlja prvi čovjek PINS-a Danijel Bertović i ako im prođe jedan ili dva projekta prema Europskim fondovima njihovu Lokalnu razvojnu agenciju očekuju mirniji dani i financijska sigurnost iz koje se potom očekuje veći doprinos okruženju, naročito Skradu, u kojem djeluju.