U organizaciji Turističke zajednice Općine Skrad skradski Dom kulture bio je ovog vikenda domaćin manifestacije ”Goranska riječ kroz pjesmu i ples” koja je okupila devet gradova i Općina Gorskog kotara. Manifestacija je zamišljena kao kulturno turistička te je okupila udruge i kulturno umjetnička društva koja djeluju na području kulturnog stvaralaštva.

U programu na sceni bila je zastupljena domaća riječ kroz nastup vokalnih skupina, zborova, folklornih sekcija i glazbenih sastava uz pratnju heligonki i tamburica. Na manifestaciji su se predstavile i dvije glumačke skupine sa svojim humoreskama na dijalektu, odnosno dječje dramske sekcije sa igrokazima i recitacijama…

Čabar su predstavili heligonkaši Josip Gašparac i Milan Čop, Skrad pjevači KUD-a „Zeleni vir“ i folklorna skupina „Majžice“ uz pratnju „Veselih pajdaša“ te Nevenka Grgurić Delač svojim stihovima na dijalektu, Fužine mješoviti pjevački zbor KUD-a „Vrelo“, Vrbovsko Udruga žena Senjsko humoreskom „Pušiona“ te Rajko Kovačić i Juraj Ružić na heligonki i gitari, Delnice folklorna sekcija KUD-a Delnice, Ravnu Goru pjevački zbor KUD-a „Gimpl“, Lokve članice društva „Ljubitelji Lokvarskih starina“ i Mrkopalj tamburaški sastav „Sungerski lug“.

Skoro dvo i pol satni program vodio je goranski pisac i pjesnik, Delničanin Davor Grgurić, a prvu i po reakcijama publike, koja je pljeskom nagradila sve izvođače, može se reći, i buduću tradicionalnu manifestaciju druge subote u studenom, otvorio je načelnik Općine Damir Grgurić rekavši kako ovakve manifestacije okupljaju Gorane i štite od zaborava običaje i domaću riječ.

Šteta je da program nije vidjelo više mještana Skrada i žitelja Gorskog kotara, bilo je još mjesta u dvorani Doma kulture, jer imalo se što vidjeti i moglo se zaista uživati u bogatstvu i raznolikosti pjesme, plesa, svirke, stihova i humora, sve to na goranski način.