Kako loše vijesti putuju brzo, Skradom se proširila vijest o zatvaranju ININE benzinske postaje krajem studenog. O toj temi razgovarali smo s Mirom Đorđević, predsjednicom skradskog PGS koja je prva reagirala na tu informaciju kratkim priopćenjem. Gđa. Đorđević kazuje kako je o tome bilo riječi i na višim tijelima PGS-a u Rijeci.

„Informacija koja je neslužbeno izašla govori o tome kako bi se benzinska postaja u Skradu trebala zatvoriti. Prave razloge ne znam no govori se o nerentabilnosti, slabom prometu… Benzinska u Skradu djeluje pola stoljeća i po svim spoznajama broji svoje zadnje dane. Je li to moguće? Ako se bolje sagledaju stvari događaju se neke igre oko postaja u Gorskom kotaru koji spada u brdsko planinsko područje, koji je od posebnog interesa i Županije i države. Pitam se kako s jedne strane interes a s druge potpuno ignoriranje životne stvarnosti. Skradska postaja koja ima dnevno u prosjeku 20 tisuća kn, možda i više prometa, našla se na popisu za zatvaranje. Zar preko 7 milijuna kn prometa nije dovoljno za opstanak? O njenom radu ovisi dosta tvrtki, kako državnih, javnih, privatnih s područja Općina Skrad, Brod Moravica, naselja Kupjak te Moravica koja koriste godinama za snabdijevanje gorivom i plinom ovu postaju u svom radu. Ljudi su stekli godinama naviku dolaska u Skrad po gorivo. Smatram da se ne smije dozvoliti gubitak benzinske stanice jer će ona uzrokovati vezane probleme tvrtkama koje djeluju u tom okruženju. Naše Hrvatske Šume(šumarija), Elektro distribucija, željeznice, privatnici, obrtnici, škola… sveukupno gledano, svi gubimo. Stvaranjem i željom za unaprjeđenje Skrada kao turističke destinacije, kao područja zdravstveno rekreativnog turizma, koji je nakon nekoliko godina stagniranja konačno krenuo uzlaznim putem, sada nas treba gurnuti ponovno unatrag, na početak. Zar desetak tisuća izletnika koji dolaze u Zeleni vir treba razmišljati gdje će točiti gorivo, zar će stanovnici radi goriva za automobile, motorne pile, kosilice, traktore po gorivo u Delnice… Ulazimo u EU a gasimo rentabilnu benzinsku postaju. Pred 50 godina se otvorila zbog pet do desetak automobila na širem području Skrada. Pred desetak godina se preuredila i obnovila a sad bi je netko zatvarao. To ne smijemo dopustiti“, zaključuje gđa. Đorđević.

Zaista skradska postaja je jedna od najstarijih postaja u ovom kraju, obnovljena je, ima određenu zaradu, ima svoje stalne dnevne korisnike. Kako i zašto bi se zatvarala, na to pitanje traži odgovor ne samo predsjednica PGS-a Skrad Mira Đorđević već i mještani i skradski gospodarstvenici te lokalna samouprava. Ukidanje brdsko planinskog zakona, sada i skoro zatvaranje benzinske postaje, negativno utječe na napredak Skrada. Što će biti dalje, pitanje je koje zasad nema odgovora. No korektno bi bilo da INA priopćenjem takve informacije proslijedi lokalnim samoupravama i zajedno dogovori daljnje korake. Dobiven e-mail govori kako bi se izlaz ubrzo mogao naći dogovorom obje strane INE i Općine Skrad.

tekst e-maila:

INA d.d.

Poštovani g. Pintar,

konačna odluka o zatvaranju Inine benzinske postaje Skrad još nije donesena.

Segment maloprodaje je vrlo važan dio Ine, stoga smo, imajući na umu važnost prilagođavanja potrebama potrošača, pokrenuli modernizaciju i revitalizaciju naše maloprodajne mreže kako bismo zadovoljili najviša očekivanja i učinili naše postaje prvim izborom hrvatskih potrošača. U sklopu projekta manji broj nerentabilnih benzinskih postaja će biti zatvoren, no prilikom procesa donošenja odluka o zatvaranju rukovodit ćemo se uvjetima i kriterijima dostupnosti naftnih derivata za lokalno stanovništvo. S poštovanjem,

Sektor korporativnih komunikacija