8. sjednica Općinskog vijeća Općine Skrad  se održala ove srijede, 09. ožujka 2022. godine s početkom u 17,30 sati u Domu kulture. Prije usvajanja dnevnog reda od osam točaka održan je aktualni sat i na pitanja vijećnika odgovarao je načelnik Općine Damir Grgurić. Pitanja su postavljali Helga Grgurić /što je s starim hotelom i zainteresiranim investitorima, kada će biti izvještaj o radu načelnika/, Ivana Poljančić Beljan /što je s skradskom wi-fi mrežomkoja malo radi, više ne radi, kako i kada će mlin biti dostupan za razgledavanje posjetiocima i grupama/, Tamara Abramović /što je s programom Zaželi/, Josip Crnković /što je s benzinskom stanicom/, Ivan Crnković /što je s cestom za Zeleni vir/. Načelnik Grgurić je odgovorio:”O pitanju starog hotela razgovarat će se s dožupanom Vojkom Brautom sutra u Rijeci a potom bi se izvijestili investitori koji će donijeti odluku o nastavku ovog projekta, što se tiče izvješća o radu to je obveza koja ne podliježe nekim sankcijama pa ono ovisi o meni, jer sve što radim,  već je rečeno kroz sjednice Vijeća…, WI-FI u našem mjestu radi na određenim mjestima, kolika je jačina i kvaliteta signala ne znam, nije to moje područje, objavit ćemo mjesta gdje su pristupne točke…, program Zaželi nije aktivan, očekuje se novi trogodišnji natječaj države u jesen, a korisnicima koji su koristili program sada pomažu djeca i rođaci…, benzinska stanica nije na prodaju, INA nije zasada zainteresirana i bit će o tome razgovora s pojedinim ministrima…, mlin na Grohotniku je u funkciji, samo treba pustit vodu kada se neke grupe najave, to mogu odraditi i naši djelatnici, obavijestit ćemo TZ Gorskog kotara o mogućnosti posjeta mlinu…, cesta za Zeleni vir uskoro će biti poduprta sa 5 milijuna kn državnih novaca te će se ići u završne radove iskopa, asfaltiranja i uređenja prometnice do izletišta…”.

Po aktualcu odrađeno je osam točaka dnevnog reda. Usvojen je  Zapisnika sa 7. sjednice Općinskog vijeća Općine Skrad, donijeta je Odluka o raspoređivanju sredstava Proračuna Općine Skrad za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i članova izabranih s liste grupe birača zatupljenih u Općinskom vijeću Općine Skrad za 2022. godini 9 tisuća kn, godišnje, odnosno tisuću kn po vijećniku.

Odvoz komunalnog otpada skuplji

Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada u Općini Skrad donijeta je po obrazloženju koje je prezentirao direktor Komunalca Boro Tomić. Po svemu sudeći cijena odvoza će porasti, no zasada se zna jedino fiksna ili minimalna cijena od 42 kn plus PDV za kućanstva te 100 kn plus PDV za nekućanstva. Varijabilna cijena ili cijena odvoza znat će se po izračunu koji ovisi od cijele energenata, prijevoza na Marinšćinu, troškova Sović laza…

Iz obrazloženja gosp. Tomića može se „iščitati“ kako se svako domaćinstvo mora pobrinuti da proizvodi što manje miješanog otpada, da što više otpad razvrstava kako bi u konačnici račun za odvoz komunalnog otpada bio manji…

Vijećnici su pitali kako će se računati varijabilni dio cijene /Ivana Poljančić Beljan/, koliko će koštati mjesečno odvoz otpada jedno domaćinstvo /Dubravko Mance/. Gosp. Tomić je odgovorio kako će se varijabilna cijena dobiti iz cijene jedne litre otpada puta veličina posude puta broj pražnjenja dok je na prvo pitanje rekao kako ne bi želio kalkulirati unaprijed što će biti i kolika će biti varijabilna cijena odvoza otpada.

Za sada možemo zaključiti da je već sada fiksnom cijenom /osnovnom uplatom/ cijena povećana za nešto više od 3 kn /kanta od 120 litara/, a tome će trebati dodati i odvoz po kanti  koji sigurno neće biti isti kao dosada /od 2,71 kn do 10,85 kn/.

Ako se zna da ŽCGO Marišćina naplaćuje dovezenu tonu komunalnog otpada 1000 kn, kunu po kilogramu, a ako u kanti od 120 litara bude  prosječno 50 kg otpada tada je lako izračunati da bi varijabilna cijena za domaćinstvo koje prazni dva puta kantu od 120 litara ili  baca u kantu oko 100 kg otpada, bila oko 100 kn za dva odvoza mjesečno… Zbrojite fiksni i varijabilni dio, dodajte PDV od 13 posto…i razmišljajte bacati u kantu za otpad ili sortirati i reciklirati otpad. Manje kila u kanti, manja cijena…

Zato konačna cijena  ovisi o svakom domaćinstvu, hoće li razvrstavati otpad pa u kantu staviti samo ono što se ne može razvrstati, hoće li ostatke hrane stavljati u svoje kompostane, odvajati papir, plastiku, staklo-boce, limenke, tetrapak /ambalažu od mlijeka i sokova,… A nove cijene bi mogle krenuti po prihvaćenim odlukama osnivača Komunalnog društva Komunalca Delnice, općina i gradova na sjednicama koje će slijediti…

Krajem sjednice prihvaćene su, Odluka o utvrđivanju programa obilježavanja blagdana u 2022. godini, Odluka o dopuni Odluke o prodaji građevinskog zemljišta na području N1 Novo Naselje po povoljnijim uvjetima, Odluka o prihvaćanju izvješća o ostvarenju tekuće proračunske pričuve za razdoblje  01.01. – 31.12.2021. godine.

Prihvaćena je i zamolba Selme Seifert, Hlevci, Prijedlog za zamjenu nekretnina, vezano za izmještanje sporednog poljskog puta koji nije u uporabi na novu česticu, čime bi se omogućila prohodnost većem broju vlasnika susjednih čestica do javne prometnice a trošak cijelog postupka ide na predlagateljicu, Selmu Saifert.  

Prezentaciju idejnog rješenja uređenja gornjeg ili malog parkirališta u Skradu prezentirala je Nikolina Crnković Đorđević. Prijedlogom bi gornje parkiralište postalo trg sa zelenim otocima i klupama za odmor a trg bi se uz to koristio za razne namjene…Vijećnici su pozitivno ocijenili prijedlog koji će biti prezentiran javnosti, žiteljima Općine Skrad.