Sv. Antun Padovanski, zaštitnik Skrada i njegovih žitelja svečano je obilježen pjevanom misom koju je uz pratnju pjevača župskog zbora vodio vlč. Ivan Mandić, župnik župe Skrad, koji je dužnost duhovnog pastira skradske župe preuzeo krajem travnja ove godine.

U svom obraćanju vjernicima, kojih se uz epidemiološke mjere, podosta skupilo iz župe Skrad i okolnih mjesta, vlč. Mandić ispričao je vjernicima životni put Sv. Antuna Padovanskog koji se rodio 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno mu je ime bilo Ferdinand. Ostavivši svijet i stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Ante, a kako je 1231. godine umro u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski te naglasio značaj Sv. Antuna u životu svakog čovjeka. „Živite život kao Sv. Ante koji je svoje bogatstvo i plemićko podrijetlo pretpostavio vjeri u Boga. Sv. Antun je bio jedan od navjestitelja Marijine slave u Crkvi, propovjednik njezina uzvišenog i primjernog života, tumač svega što je ona značila za kršćanski život i njezine štovatelje. Pustimo Sv. Antuna da nas vodi… “, zaključio je vlč. Mandić.

Za vjernike koji su prisustvovali proslavi dana Župe Skrad Općina Skrad pripremila je domjenak na otvorenom te su nakon mise vjernici nastavili slaviti svog zaštitnika uz kobasice, kolače i razne napitke…