16. sjednica Općinskog vijeća Općine Skrad se održala u petak, 04. kolovoza 2023. godine s početkom u 18,00 sati u vijećnici Općine Skrad. Sjednici su bili nazočni svi vijećnici uz načelnika Damira Grgurića te pročelnicu JUO Nikolinu Crnković Đorđević…

Sjednica je započela Aktualnim satom. Prvo pitanje postavio je Ivan Crnković (što je s cestom i stazama za Zeleni vir), Josip Crnković je pitao (što je s benzinskom stanicom i cestom za Roge te rasvjetom prema Periću i Woodrock koncertom), Danijel Bertović pitao je (što se poduzima s privatnim parcelama koje se ne uređuju, što je s punionicom za bicikle), Ivana je pitala (što je s mlinom i sanjkalištem u parku).

Na pitanja je odgovorao načelnik Grgurić. Za cestu i staze za Zeleni vir je rekao kako se očekuje 5 milijuna kn za cestu dok je za staze i Vražji prolaz JU Priroda pripremila projektnu dokumentaciju, benzinska stanica nije na prodaju za sada dok je prema selu Rogi  asfaltirano 1,5 km ceste, ostatak kada se osiguraju sredstva, za rasvjetu prema Periću raspisan je natječaj a Woodrock koncerta neće biti jer su glazbeni sastavi podigli svoje cijene za  nastupe, komunalni redar obilazi Općinu Skrad i za sada se ne pišu kazne za neuređene parcele već se daju samo upozorenja, punionica za bicikle je u ingerenciji PINS-a i oni znaju više o tome, provjerit ćemo s njima gdje je zapelo, mlin se može otvoriti uz prethodne zahtjeve, uz pitanje dali su možda iznajmljivači zainteresirani za preuzimanje tog sadržaja uz naknadu, pripreme za sanjkalište u centru  idu u jesen, uz najavu kako bi asfaltna površina trga u centru zimi bila klizalište.

Nakon aktualca odrađeno je 17 točaka dnevnog reda, 16 iz dostavljenog poziva te točka oporbenih vijećnika kojom se traži poštovanje zakonske obveze polugodišnjih izvješća  načelnika prema općinskim vijećnicima…Oporba traži izvješće od početka mandata /svibnja 2021/ do 30.6.2023.

Prvo su vijećnici uz raspravu usvojili Zapisnike sa 14. i 15. sjednice Općinskog vijeća Općine Skrad uz traženje da se vijećnicima dostavi PP od 2004. godine.

Potom je za  potpredsjednika Općinskog vijeća Općine Skrad izabran Dubravko Mance. Više o  Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Općine Skrad za 2022.g. rekla je pročelnica JUO Crnković Đorđević istaknuvši kako su Prihodi realizirani s 86 posto /7,4 milijuna kn/ dok su rashodi realizirani s 97 posto /6,8 milijuna kn/…te kako se manjak iz prethodnih godina polako smanjuje, 2021.godine 1,145 milijun kn, 2022. godine  957 tisuća kn. PO prihvaćanju izvršenja Proračuna za 2022. godinu, prihvaćeno je  Izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2022.g., Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2022.g. te  Izvješće o izvršenju Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2022.g.

Nakon što su skradske udruge pisale Projekte za svoje troškove vijećnici su prihvatili  Program javnih potreba Općine Skrad u kulturi za 2023. godinu u iznosu od 15 tisuća Eura /Društvo naša djeca – folklorna sekcija Skračka deca – 1.000 eura, Mjesna knjižnica 1.991 euro, Udruga Skradska žena 1.000 eura, Turistička promidžba i događanja – 3.981 euro, sufinanciranje, Županijski bibliobus – 1.327 eura, Radio Gorski kotar – 3.318 eura i tiskanje Goranskog Novog lista – 2.389 eura. Za zaštitu spomenika kulture /crkvena baština/ osigurano je 1.062 eura.  

Programi  javnih potreba Općine Skrad u sportu za 2023. godinu dobili su 24.500 Eura /kuglači KK Skrad – 3.800 eura, nogometaši NK Polet 8.000 eura, skijaši SK Polet 9.000 eura, biatlonci BK Polet 1.500 eura, planinari PD Skradski vrh – 1.500 eura te udruga Airsoft Risovi 700 eura.

Potom su vijećnici prihvatili,  Izvješće o ostvarenju tekuće proračunske pričuve za razdoblje 01.01.-30.06.2023.g. koje nije korišteno u prvih pola godine te Program proslave Dana Općine Skrad 2023.g. uz sitne promjene.

Odbora za izbor i imenovanja za dodjelu javnih priznanja i nagrada Općine Skrad za 2023.g.donio je odluku kojom se nagrađuje Zahvalnicom Nenad Crnković, dugogodišnji davalac krvi, Gabrijel Crnković Pohvalnicom za postignute rezultate u skijaškom trčanju i rolanju, Zdravko Jurković Zahvalnicom za doprinos u unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba na području Općine Skrad, Kinološko društvo Skrad zahvalnicom za 20 godina rada i postojanja društva te promoviranja kinologije te Planinarsko društvo Skradski vrh Poveljom s novčanom nagradom povodom 90-te godišnjice rada i djelovanja …

Odluka o imenovanju Etičkog odbora u sastavu Boro Tomić, Danijel Bertović i Ivan Crnković po drugi puta nije prihvaćena dok su tehničke izmjene,  Odluka o razrješenju i imenovanju predsjednika Odbora za izbor i imenovanja Općine Skrad /razrješena Elena Cindrić, imenovan Tonček Kezele/, Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju odbora za proslavu Dana Općine /razrješena Natali Ribić, imenovana Nikolina Crnković Đorđević te razrješena Elena Cindrić, imenovan Tonček Kezele/ te  Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju programa obilježavanja blagdana u 2023. godini se zamjenjuje Elena Cindrić Tončekom Kezele… te je jednoglasno  donijeta  Odluka o nerazvrstanim cestama na području Općine Skrad.

Na kraju sjednice vijećnik oporbe Danijel Bertović još je jednom obrazložio točku koja je uvrštena u dnevni red sjednice kojom vijećnici traže da se poštuje zakonska obveza da načelnik Općine daje svoje izvješće o radu svakih pola godine na uvid vijećnicima. Po obrazloženju prišlo se glasovanju u kojem su ZA glasali članovi Oporbe i vijećnica HDZ-a Natali Ribić dok su ostali članovi vladajućeg  HDZ-a, Tonček Kezele, Dubravko Mance, Josip Jurković i Ivan Crnković bili suzdržani, čime će se prvo pisano Izvješće načelnika Grgurića nakon više godina izbjegavanja te obveze na sljedećoj službenoj sjednici trebati naći u kuverti uz poziv  i materijale za sjednicu…

TREBALO BI BITI NA MJESTIMA VIJEĆNIKA OPĆINE SKRAD NA SLJEDEĆOJ SJEDNICI ???????