Najmlađa skradska udruga, Društvo Naša djeca Skrad, osnovana u ožujku 2018. godine već četvrtu  godinu zaredom organizira niz aktivnosti kojima kvalitetu života djece u Skradu podiže na višu razinu.   Covid – 19  je aktivnosti prilagodio  uvjetima pandemije i dio aktivnosti se stoga odvijao online. Razgovarali smo s tajnicom udruge Katarinom Bertović i predsjednicom Nikolinom Crnković Đorđević.

Tako Katarina kaže:“Maškare, pričaonice, filmske večeri, dječje igre obilježile su 2021. godinu.Početkom  godine održane su Virtualne maškare. Djeca su se zabavila maskiranjem u omiljene junake iz priča i animiranih filmova, a nakon poslane fotografije svaki sudionik je bio nagrađen sokom i krafnom. Svjesni situacije u kojoj djeca mnogo vremena provode pred ekranima DND Skrad organizirao je dvije pričaonice  online. Na taj način obilježen je Međunarodni dan darivanja knjiga i Valentinovo te Noć knjige. Ipak pričaonica koja je privukla najviše sudionika  održana je u parku pokraj kućice DND-a 10. rujna ove godine. Na toj pričaonici, osim „Strašno strašne priče“ koju su djeca sa zanimanjem poslušala, DND je osigurao blokove za crtanje i bojice koje su djeca, nakon održane radionice, mogla ponijeti svojim kućama. Mjesec hrvatske knjige koji traje od 15.10. do 15.11. također je obilježen online pričaonicom.

Djeca posebno uživaju u filmskim večerima uz kokice. I ove godine u mjesecu lipnju održana je takva večer na opće zadovoljstvo svih sudionika. Već tradicionalno, u povodu Dana općine Skrad DND organizira Dječje igre na prostoru Skradske drage. Ove godine Dječje igre su privukle 40-ak djece koja su se zabavila igrajući nogomet i graničar te natjecanjem u igrama poput skakanja u vreći i nošenja jaja na žlici. Posebna atrakcija ove godine bio je napuhanac na kojem su se djeca zabavljala čitavo poslijepodne.

Nikolina dodaje:“Kuhanje, poruke odraslima, Halloween, raznovrsne su aktivnosti kojim se razvijaju dječje glavice. Dječji tjedan obilježava se svake godine u  listopadu. DND Skrad uvijek u tom tjednu organizira nekoliko aktivnosti. Ove godine Dječji tjedan otvoren je 4. listopada kuhanjem kompota od jabuka u parku u sklopu akcije Saveza DND-a Hrvatske „Za prste polizat’“ te prigodnom kreativnom radionicom. Proslava Dječjeg tjedna nastavljena je 6. listopada prikazom kratkih animiranih filmova u sklopu Međunarodnog festivala dječjeg filma KIKI. Nakon odgledanih filmova djeca su pisala poruke odraslima. Krajem listopada obilježen je i Halloween, također u online izdanju te je svako dijete koje je poslalo bundevu bilo nagrađeno prigodnim darom.“

Suradnja s knjižnicom i skijašima

DND  Skrad redovito surađuje s Mjesnom knjižnicom Skrad i  drugim udrugama koje rade s djecom. S  knjižnicom je tijekom ožujka i travnja provedena  akcija „Darujem slikovnicu od srca“ u kojoj su djeca mogla donijeti jednu svoju slikovnicu u knjižnicu te uzeti sebi neku koja je prije toga darovana. Članice DND-a Skrad i članice Skijaškog kluba Polet uredile su kućicu u Parku povodom blagdana Uskrsa, i pripomogle skijašima  u uređivanju parka za nadolazeći Advent i Božić.

Unatoč pandemiji članice Udruge trude se i pronalaze načine kako organizirati aktivnosti za djecu. Najveće priznanje za rad su osmijesi i sreća djece nakon neke aktivnosti. Od ove godine u sklopu DND-a Skrad djeluje i Folklorna skupina „Skračka deca“ koja njeguje plesove i kulturnu baštinu našeg zavičaja i domovine.

Za kraj godine u planu je još nekoliko aktivnosti vezanih uz nadolazeće blagdane te kao šećer na kraju božićna priredba folklorne skupine, nadajmo se ne online.