Dom kulture u Skradu protekle subote bio je poprištem proslave 90-te godišnjice vatrogastva u Skradu, kojem su prisustvovali brojni gosti, izaslanici vatrogasnih društava iz Županije i susjedne Slovenije, Velibor Topolovac, izaslanik zapovjednika VZ PGŽ Slavka Gauša,  predstavnici tvrtki i udruga koji surađuju s DVD-om Skrad, predstavnici Općine Skrad te vlč. Tomislav Zečević, župnik skradske župe. Nakon državne i vatrogasne himne i minute šutnje za preminule vatrogasce Elena Cindrić je otvorila svečanu sjednicu dok je predsjednik DVD-a Skrad Saša Gorupić pozdravio sve prisutne.  

U svečarskom dijelu sjednice prisutnima su se obratili Velibor Topolovac, župnik Tomislav Zečević, Katarina Bertović u ime OŠ Skrad, Manuela Damić u ime DND Skrad, Natali Ribić u ime Općine Skrad, te predstavnici prisutnih DVD iz PGŽ i susjedne Slovenije.

Povijest vatrogastva

„Prije 90.godina, davne 1932. godine mještani Skrada osjetili su potrebu za osnivanjem organizacije koja bi brinula o sigurnosti i zaštiti od požara, a do toga je došlo iz nevolje. Naime iz bilješki gospodina Josipa Lončarića saznajemo da je u njegovom susjedstvu gorila kuća, tadašnja «harmica». Kuća je bila drvena, a u njoj je pored konačišta za putnike bila trgovina i gostionica. Vlasnica gostionice Pepa Domitrović u panici zbog požara, zaboravila je ponijeti novac, pa se vratila u goruću kuću. Ali u zao čas, jer se na nju srušila zapaljena greda, usmrtivši je prilikom pada. Sve to bilo je povod da Josip Lončarić kao općinski načelnik 26. lipnja 1932. godine, u gostionici Josipa Grgurića „Mundusa“ sazove sastanak na kojem je donesena odluka o osnivanju DVD-a pod motom «vatru gasi-brata spasi». Uz njega osnivači su bili Stjepan Pupić, učitelj iz Skrada i Anton Grgurić, bilježnik iz Broda na Kupi. Prvim predsjednikom imenuje se Josip Lončarić,“ izvadak je iz povijesnih bilješki skradskog vatrogastva…koje je iznijela Elena Cindrić.

Spomenice i medalje

U drugom dijelu sjednice predsjednik DVD-a Skrad Saša Gorupić i izaslanik zapovjednika VZ PGŽ Velibor Topolovac podijelili su vatrogasne spomenice i medalje.  Vatrogasne spomenice za 10 godina aktivnosti u DVD-u dodijeljene su Lovri Tomljanoviću, Mariju i Dariju Injiću, Draženu markoviću, Ninu i Luki Zibaru, Nikoli Manceu, Matteu Beljanu, Petru Butorcu, Marinu Račkom i Mihaeli Abramović Gorupšić. Spomenice za 20 godina primili su Jurica i  Branimir Grgurić, Bruno Arbanas, Luka Gecan, Davor Štimac, Mladen gecan, Luka Rački, Marin Mance, Alen Kurbegović, Ivan Vrbanac, Denis Malnar, Davoid Beljan i Dalio Kruljac.  Za 30 godina spomenice su dobili Ivan Crnković, Marko i  Toni Ribić, Nenad Ribić, Kristijan Glavan, Anđelko i Slaven Pleše, Zdenko Majetić, Marijan Jerbić, Josip Lisac. Za 40 godina aktivnosti u DVD-u spomenicu je dobio Goran Naglić te za 50 godina Damir Grgurić.

Potom su dodijeljene članovima društva vatrogasne medalje, brončane Bruni Arbanasu i Luki Gecanu te srebrne Dubravku Mance, Davoru Štimcu i Branimiru Arbanasu te zlatne medalje Ivanu Štimcu i Ivanu Crnkoviću.

Srebrne plamenice dodijeljen su Antonu Močanu, Vjekoslavu Ljubičiću, Draženu Markoviću i Danijelu Bertoviću.

Počasnim predsjednikom DVD-a Skrad imenovan je Damir Grgurić, zaslužan za poseban doprinos u razvoju vatrogastva i zaštite od požara u Općini Skrad.

Završetkom svečanog dijela  održana je pokazna vježba gašenja požara i spašavanja ljudi u kojoj je prikazana spremnost vatrogasaca, kako ljudstva tako i raspoložive tehnike i vozila koju su izveli članovi DVD-a Skrad, DVD-a Vrbovsko i JVP Delnice.

Kakva bi to proslava godišnjice bila da ona nije zaključena vatrogasnim ručkom, gulašem i pečenkom uz pokoje piće a vatrogasci i izaslanici brojnih županijskih društava te prijatelji zadržali su se   u Domu kulture te uveličali veliku obljetnicu.

Predsjednici DVD-a Skrad kroz ovih 90 godina

Josip Lončarić – 1932. do 2. Svjetskog rata

Ivan Grgurić – 1952. do 1958. godine

Juraj Kruljac – 1958. do 1987. godine

Josip Jeličić – 1987. do 2001. godine

Damir Grgurić – 2001. godine do 2020. godine

Saša Gorupić – 2020. do danas

VIŠE – Razvoj društva kroz godine

Od 1932. godine do rata

Predsjednik Josip Lončarić, blagajnik Stjepan Pupić, zapovjednik učitelj Josip Grgurić, podzapovjednik Ivan Crnković te tajnik Josip Žagar. Uz njih izabran je i nadzorni odbor koji su činili Slavoljub Geber, Ivan Jauk i Matija Lisac, upravni odbor- Stjepan Rauch, Josip Abramović, Vilim Rački i Edvard Grgurić, a izabrani su i penjači, mlazničari, štrcari, trubači i spremištar Rudolf Abramović. Svih aktivnih članova bilo je 22 od kojih je svaki dao novčanu pomoć od 300 dinara za koju su kupljene uniforme za svih 22 člana. Društvo je imalo i 34 podupirajuća člana koji su mjesečno plaćali 5 dinara što je zajedno sa sredstvima namaknutim od organiziranja zabava činilo proračun društva. Tada je od ondašnjih općinskih vlasti zatražena i dobivena mala dvokolna šprica i pripadajuće sprave. U narednih nekoliko godina sakupljeno je nešto novaca i za 12.000 dinara od gradskog odbora u Sušaku kupljena je velika četverokolna šprica a stara je prodana vatrogasnom društvu Bukov Vrh za 2500 dinara. Uz špricu kupljene su i ljestve, čaklje, sisaljke, cijevi i drugi potrebni materijal. Društvo je tako djelovalo do početka drugog svjetskog rata kada je sva oprema uništena i opljačkana od strane okupatora.

Od 1947. do 2001. godine

Poslije rata 1947 godine u mjesecu ožujku društvo se obnovilo i počelo ponovo djelovati. U narednim godinama obnovljena je šprica a nabavljena je i ostala pripadajuća i potrebna oprema. Godine 1952. izabrano je novo rukovodstvo na čelu s predsjednikom Ivanom Grgurićem i tajnikom Josipom Žagarom. Iste godine od narodnih vlasti zatraženo je, a kasnije i dobiveno zemljište za izgradnju vatrogasnog doma. Uz zemljište od poljoprivredne zadruge dobivena je motorna šprica.

Tada se započelo sa izgradnjom vatrogasnog doma u kojoj su učestvovali svi članovi društva, a gradnja je trajala sve do 1958 godine kad je dom završen. Nakon toga predsjednik društva postaje Juraj Kruljac koji zajedno s ostalim članovima društva uspijeva okupiti dosta novih, uglavnom mlađih članova. U tom vremenu nabavljeno je i prvo vatrogasno vozilo marke «ŠKODA» koje je korišteno nekoliko sljedećih godina, nakon čega je zamijenjeno novim kombi vozilom marke «IMV». Društvo je tako nastavilo djelovati održavajući postojeću opremu i vatrogasni dom sve do 1987. godine kada nakon smrti gospodina Kruljca predsjednik postaje Josip Jeličić.

Ubrzo nakon toga za društvo opet dolaze teški trenuci jer većina članova odlazi u domovinski rat i društvo ostaje na samo nekoliko aktivnih članova. Tih nekoliko članova zajedno s predsjednikom uspijeva animirati 15-ak djece i uključiti ih u vatrogasnu mladež. To se pokazalo dobrim potezom jer su oni danas uz nekoliko starijih članova okosnica društva. U tom vremenu društvo je kupilo kombi vozilo marke «TAM» i tako je djelovalo do smrti gosp. Jelačića 2001. godine.

Od 2001. godine do danas

Tada predsjednik postaje dotadašnji tajnik društva Damir Grgurić. On uz pomoć 15-ak članova uspijeva animirati ostalo članstvo da se više aktivira u radu društva, što je u kratkom vremenu rezultiralo nabavkom navalnog vozila marke «TAM» od 2300 litara vode koje je kupljeno uz pomoć VZO te općine Skrad, te cisterne «MERCEDES» od 9000 litara vode koja je kupljena vlastitim sredstvima, tj. neki od članova sakupili su novac i posudili ga društvu a opremljena je uz pomoć VZPGŽ.

Uz to obnovljena je fasada, unutrašnjost te kompletna stolarija na vatrogasnom domu. Kupljeno je dvadesetak radnih te toliko svečanih uniformi, 50 radnih majica. Od opreme kupljeno je preko 400 metara novih B i C cijevi, usisni vod za motornu pumpu Rosenbauer, nove ljestve, mlaznice, hidrantski nastavci i ključevi, motorna pila, alat za kamione, agregat, hidraulične škare, aparati za gašenje te dva izolaciona aparata s pripadajućom opremom. Uređena je okućnica oko vatrogasnog doma dok je 2004. godine postavljen novi lim na krov doma.

Redovito se počelo sudjelovati na vatrogasnim takmičenjima odraslih te mladeži, na kojima je muška A ekipa 2001. i 2002.g. osvojila drugo mjesto čime se plasiralana državno takmičenje koje je održano 05.06.2004.god. u Osijeku. Iste 2004.g. kupljeno je radno vozilo marke „Unimog“ sa kojim se započelo održavati ceste tijekom zimskih mjeseci na području općine, što se radilo pune četiri godine, nakon čega je vozilo prodano.

Tijekom 2005.g. nastavljeno je sa započetim radovima na uređenju vatrogasnog doma te je postavljeno centralno grijanje a uz navedeno nabavljeno je podosta sitne opreme. 2006. godine kupljeno je novo kombi vozilo marke „Opel Vivaro“, asfaltirana su oba parkirališta uz vatrogasni dom, organizirani su tečajevi za ispitane vatrogasce te se na županijskom natjecanju A ekipa ponovno plasirala među prve tri ekipe osvojivši treće mjesto.

Navedeni tečaj polaganjem ispita početkom 2007.g. završilo je tridesetak polaznika, članova VZO Skrad, održana je proslava 75 godišnjice društva, kupljeno je dvadesetak svečanih, radnih te deset zaštitnih intervencijskih odjela i čizama. Započeto je i sa opremanjem vatrogasnom opremom susjednih mjesta te su u Donjoj dobri, Malom selcu, Hribcu i Planini postavljeni hidrantski ormarići.

2008.g. B ekipa na županijskom natjecanju zauzela je treće mjesto, te je po prvi puta ekipa mladeži pohađala ljetni kamp u Fažani. 2009. godine ekipa mladeži na županijskom takmičenju kojeg je organizirao DVD Skrad u Skradskoj dragi osvojila je drugo mjesto, kao i B ekipa na županijskom natjecanju u Crikvenici. Na vatrogasnom domu sa bočne strane postavljen je lim te je uz ulicu izgrađen betonski zid.

2010.g. godine kupilo se i drugo novo kombi vozilo, također „Opel Vivaro“, a ekipa mladeži sudjelovala je na državnom takmičenju u Šibeniku, dok je na memorijalnom turniru u Plešcima osvojila prvo mjesto te u Klani drugo mjesto čime su ponovno zaslužili put u Fažanu. Iste godine na županijskom takmičenju A ekipa osvojila je po prvi puta prvo mjesto dok je B ekipa zauzela četvrto ali i prvo na memorijalnom turniru B ekipa u Delnicama.

2011.g. uz pomoć općine, VZO, VZ PGŽ kupljena je nova autocisterna marke „MAN“, stara cisterna je rashodovana a mladež je ponovno pohađala kamp u Fažani te na takmičenju u Klani zauzela drugo mjesto. Članovi društva koji do sada nisu položili ispit za ispitane vatrogasce, pohađali su seminar u Vrbovskom.

2012.g obnovljen je  vozni park rabljenim navalnim vozilom „Iveco“, dok je rashodovano staro navalno vozilo „Tam“. B ekipa ponovno je zauzela drugo mjesto na županijskom takmičenju u Novom Vinodolskom čime se plasirala na državno takmičenje u Zadru, proširena je garaža te su na istu montirana nova automatska garažna vrata. Također valja istaći znatno poboljšanje odnosa s ostalim DVD-ima, vatrogasnom zajednicom PGŽ te posebno općinom Skrad a i činjenicu da proteklih godina nije bio velik broj intervencija, posebno onih težih. Uspjelo  se okupiti i petnaestak djece te ih aktivno uključiti u rad društva, tako da društvo danas broji ukupno 93 člana.

2016. godine B ekipa nastupa na državnom natjecanju u Puli. Iste godine restaurirana su stara vatrogasna kola.

2017. godine oformljena je ženska vatrogasna ekipa…

2019. godine DVD Skrad organizira vatrogasno natjecanje za djecu i mladež na Skradskoj dragi na kojemu nastupa s tri ekipe.

2020. godine predsjednikom društva postaje Saša Gorupić. Ponovno djeluje ekipa vatrogasne mladeži koja sudjeluje i u radu vatrogasnog kampa u Fažani.

Na županijskom natjecanju za djecu i mladež 2021. godine ekipa DVD-a Skrad nastupa sa četiri ekipe, najviše u županiji te osvaja prva mjesta u kategorijama ženska djeca i muška djeca te drugo mjesto u kategoriji muška mladež. Nova vatrogasna garaža je završena.

2022. godine ekipe vatrogasne mladeži i podmlatka uspješno sudjeluju na vatrogasnim natjecanjima.

Zaključak

„Zahvaljujući svemu prethodno navedenom društvo je na zavidnoj razini opremljenosti i osposobljenosti članova u odnosu na prošla vremena, te se svi toplo nadamo da će tako biti i u budućnosti. Ovom prigodom apeliram na sve članove društva da se aktivnije uključe u rad istoga, jer danas kada posjedujemo gotovo svu potrebnu opremu i tehniku, potrebno je da se usavršavamo i pripremamo za takmičenja i intervencije. Sada su nam najpotrebniji ljudi, mlađi i stariji…“, zaključio je Saša Gorupić.